Доња Ливадица добила дечији вртић

У овој години у Великој Плани изграђен је и отворен један нови вртић, изградња другог је у току а два вртића су темељно реконструисана, тако да директор предшколске установе Дечије царство Марија Старчевић и њени сарадници сада имају још боље услове да успешно воде бригу о скоро хиљаду плањанских малишана које су им родитељи поверили на чување.

-У централном објекту у Плани имамо 509 деце, у новосаграђеном објекту у Краља Александра 110, у Лозовику 131, у Милошевцу 93, у Великом Орашју 49, у Старом Селу 30, у Марковцу 41, у Крњеву 37, Бресју 19 и тако даље – каже Марија Старчевић.

Наравно, осим васпитача, радују се и деца и њихови родитељи. А ове године највише разлога за радост имали су родитељи мале деце из Доње Ливадице.

Једино плањанско село које се налази на десној обали Велике Мораве ове године је добило свој први вртић. Нову, лепо опремљену, зграду која је улепшала изглед центра овог поморавског села.

-Радови су завршени рано летос, а малишане смо примили од 1. септембра. Мало је рећи да сам задовољна – каже Старчевићева.

Иначе, Велика Плана је једна од првих ако не и прва општина у Србији у којој су укинуте листе чекања за пријем деце у предшклолске установе.

То је било могуће зато што су локална самоуправа и држава у последњих неколико година уложиле значајна средства за изградњу нових и реновирање постојећих зграда вртића.

По прописаним стандардима, у вртићу има места за двадесет и петоро деце. Довољно да задовољи потребе Доње Ливадице.

Милан Матић, председник Савета МЗ Доња Ливадица, истиче да  отварање вртића има велики значај за мештане.

-Практично, ми смо раније у селу имали само вртић за децу која следеће године полазе у школу. То је такозвани припремни предшколски  програм, који је организован у оквиру основне школе „Надежда Петровић“.  Родитељи остале деце морали су да их возе у вртић у Велику Плану. То је људима било прилично компликовано. Захваљујући руководству општине, које је схватило значај овог питања, од септембра је тај проблем решен на најбољи могући начин.

Вест  која је додатно обрадовала родитеље ливадичких малишана, посебно оних који раде у неком предузећу или установи, јесте да је у њиховом вртићу организован целодневни боравак деце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *