И ове године „Стазама егзодуса“

Пише: Љубинко Ђурић

Пандемија вируса корона неће прекинути традицију обиљежавања манифестације “Стазом егзодуса”, која је тужно подсјећање на егзодус српског становништва, пада Возуће и дијела Озрена у муслиманске руке у јесен последње године рата у БиХ.

Четврт вијека од када је комплетно прогнано више од 7.000 становника Возуће и других српских насеља федералних општина Завидовићи, Бановићи и Лукавац, организатор манифестације, Завичајно удружење Завидовићана у Добоју, обиљежиће и ове године достојанствено.

„Прилагодићемо се тренутним прописима који су на снази у Федерацији БиХ, послали смо пријаву скупа полицији Тузланског и Зеничко-добојског кантона, послали позивнице гостима на завршни дио манифестације у Стогу 10. септембра. Обиљежићемо три и по године опсаде Возуће и фронтални напад на ову полуенклаву“, каже за наш портал Зоран Благојевић, ратни командант са Возуће и председник Завичајног удружења Завидовићана у Добоју.

Двадесетпет година од егзодуса српског становништва прогнаници некадашњих етничких српских насеља у долини ријеке Криваје и јужног дијела Озрена обиљежавају и ове године са чињеницом да нико од одговорних за злочине муџахедина у БиХ, који су били предводници злочина управо на Возући, и Армије БиХ, није кажњен.

„Нити они, као окрутни починиоци злочина, уз припаднике тзв. Армије БиХ, као ни они који су наредили и скривали злочине није кажњен. Да се то не заборави и да подсјетимо барем савјест оних који су дужни да се правда задовољи и овог 10. септембра симболично ће укупно 50 учесника марша бити у колони учесника возућко-озренског маратона дугог 22 километра. Полазиште нам је од Тумара, општина Лукавац (ФБиХ) на Озрену према насељу Стог у општини Завидовићи (ФБиХ)“, каже нам Благојевић.

Што се тиче сатисфакције за жртве, благу казну од три године затвора у Хашком трибуналу добио је једино, сада већ преминули командант Армије БиХ генерал Расим Делић, због чега казну није издржао, односно остала је на првостепеној пресуди. Директно оптуженом да је учествовао по командној одговорности у злочину над Возућанима, команданту Трећег корпуса АБиХ Сакибу Махмуљину, коме су директно били подређени плаћеници из исламских земаља одреда „Ел муџахид“, који су починили стравичне злочине управо над заробљеним српским војницима и цивилима, још увек се суди у Суду БиХ за ратне злочине у Сарајеву.

Жртве

Према службеним подацима, приликом пада Возуће и дијела Озрена у јесен 1995. године нестала су 454 српска војника и цивила. Још није позната судбина за 126 несталих бораца на озренско-возућком подручју, од који су 84 борци Четврте озренске бригаде из Возуће.

Фотографија: Са прошлогодишње манифестације посвећене прогону Срба из Возуће и дела Озрена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *