Željko Mirković osvojio i Napulj

Piznanje za najbolju režiju dokumentarca Vojničke ljubavi zauvek srpski reditelj dobio je na Naples frstivalu u Italiji

Dokumentarni film Vojničke ljubavi zauvek, reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji VFC Zastava Film i Optimistic film, osvojio je nagradu za Najbolju režiju na upravo završenom Film Festivalu u Napulju, Naples film Award, u Italji.

Film je već prethodno osvojio Grand Prix na Festivalu Zlatna Buklija u Srbiji, nagradu za  Najbolji dokumentarni film u Turskoj, na Best Istanbul Film Festival, Najbolju režiju u Londonu, na Festivalu London Movie Awards.

Dokumentarni film Vojničke ljubavi zauvek predstavlja vanvremenska pričuo traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnikapre 20 godina i danas.

Ne postoji Pravo vreme za Ljubav. Ne postoji Pravo vreme za Porodicu. Pravo vreme, ono se ne čeka. Pravo vreme… ono neće doći …
Pravo vreme …zavisi od nas… Pravo vreme… je uvek tu… Samo slobodno zaplovi i naći ćeš ga.”

-Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali su intimni dokumentarni film “Vojničke ljubavi”. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sa služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti  – kaže reditelj, dr Željko Mirković.

On ističe kako je posle dvadeset i više godina kasnije, odlučio da potraži te momke sa kojima je svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima je napravio film “Vojničke Ljubavi” i priču o njima i njihovim vrednostima danas, posle toliko vremena.

-Nagrade u Srbiji, Turskoj, Engleskoj i sada u Italiji pokazuju da je film „Vojničke ljubavi zauvek“ univerzalna priča, bliska i prepoznatljiva i drugim narodima, a ne samo našem. Raduje nas i to sto se u Evropi nije izgubio osećaj empatije prema vojnicima i vojničkom životu koji su kroz istoriju bili simbol časti, morala i snage mnogih naroda i država među kojima je i srpski narod i njegova vojska – objašnjava producent, direktor VFC Zastava filma, pukovnik Goran Ikonić

Produkcija: VFC Zastava film, Optimistic film

Producenti: Pukovnik Goran Ikonić, Željko Mirković

Reditelj i scenarista: Željko Mirković

Direktor fotografije: Žarko Pekez

Kompozitor: Dejan Ilijić

Montažer: Pavle Nikić

Trajanje: 54 min.

Naslovna fotografija: Ekipa filma Vojničke ljubavi zauvek (reditelj Željko Mirković u sredini), na ostalim fotografijama porodice Krstonošić, Bojnski, Rangelov i Ristanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *