Корона: Смернице за боље менталнио здравље

Аутор: Борис М 

2

Током пандемије ЦОВИД-19 наћи ће се пуно информација о вирусу и његовим ефектима на ментално здравље.

То је зато што коронавирус и друштвене, финансијске и психолошке импликације које он носи могу озбиљно утицати на нечије ментално благостање.

Владино законодавство, извештавање о масовним медијима и све већи број смртних случајева у глобалу узроковат ће велики стрес, посебно старијој популацији, деци и особама с историјом проблема менталног здравља.

Од највеће је важности да се трудимо да за то време будемо што компониранији.

Страх и тескоба која захвате нацију су подједнако заразне, ако не и више од саме болести.

Иако ни на који начин не смањујемо озбиљност физичке и епидемиолошке забринутости око коронавируса, од пресудне је важности да сви имају приступ ресурсима за ментално здравље и вежу се о томе како могу да брину о себи и свом менталном здрављу.

Особе са већ постојећим менталним проблемима требале би наставити да управљају и прате своје ментално здравље. Само-нега је од виталног значаја, а такође је важно покушати и смањити стрес за себе и друге око нас.

1. Како може утицати на ваше ментално здравље

Коронавирус може утицати не само на ваше физичко благостање, већ и на ваше ментално здравље. Како би нам могли бити упућени да остајемо код куће због пандемије, симптоми менталног здравља могу се погоршати.

Можда ћете приметити неколико проблема с менталним здрављем, као што су:

 • Повећана анксиозност
 • Стрес
 • Претерано проверавање симптома
 • Осећај иритације
 • Несигурност
 • Нормална бол ће имати осећај као да имате вирус
 • Проблеми са спавањем
 • Осећања беспомоћности

Проверите да ли показујете ове симптоме и покушајте да се контролишете колико год можете.

2. Ствари које треба памтити о ЦОВИД-19
3. Свако треба предузети мере предострожности

Кључно је да предузмете мере предострожности које вас могу спречити да добијете вирус и ширите га ако већ показујете знаке тога.

Ево мера предострожности које би сви требало да предузму у овом тренутку:

 • Често перите руке најмање 20 секунди. Такође, користите средства за дезинфекцију руку
 • Останите код куће ако сте болесни
 • Избегавајте додиривање лица, посебно подручја уста и носа
 • Дезинфицирајте кваке, прекидаче или било које делове куће који носе вирусе
 • Дизајнирајте план са породицом. Покушајте се што више изоловати од комшија и припремите се за изолацију потенцијалних болесних чланова
 • Маске и облоге за лице су ефикасне
 • Заштитите старце
4. План за боравак код куће

кућа
Током пандемије ЦОВИД-19, људи би могли бити упућени да остану код куће.

Људи такође могу радити од куће, или можете ући у самоизолацију како бисте спречили да се домогне вируса. Ево шта треба знати.

1. Нађите сигурно место за боравак

Неће сви бити задовољни остати код куће, али у овом тренутку је свима најбоље. Међутим, за неке то неће бити добро јер њихови кућни услови можда нису најбољи.

Можете покушати да питате пријатеља или члана породице да вам пружи пријатније место за боравак.

2. Једите правилно и пијте довољно

У овом тренутку, кључно је да добро једете и пијете довољно воде. Треба се потрудити да из исхране унесете све потребне храњиве састојке и избегавате ресторане ако су отворени.

Размислите о набавци хране у ваш дом или замолите некога да одбаци храну у вашој кући.

Пијење довољно воде је такође једнако важно. То није добро само за ваше физичко здравље, већ и за ваше ментално здравље.

3. Наставите да узимате лек

Важно је да наставите са узимањем лекова, чак и у овом тренутку коронавируса. Требало би да покушате да наручите лекове код куће, а наручите их само са угледних веб локација. Такође можете тражити од неког другог да вам прикупи лекове.

4. Наставите са лечењем и подршком

Покушајте да наставите са лечењем које сте можда примали пре избијања коронавируса. С доступном технологијом могуће је наставити сесије са својим терапеутима; могу се обавити телефоном, путем интернета или текстом.

Посаветујте се са својим терапеутом о лечењу и замолите их да вам помогну ако се борите без сеанси један на један.

5. Смернице се још увек морају променити

Пошто научници још увек откривају мистерије око болести ЦОВИД-19, мораће се догодити неке промене смерница.

Пандемија би могла да крене у другом правцу, и ви би требало да следите смернице које пружају медицинске установе у вашем подручју.

6. Симптоми анксиозности који опонашају коронавирус

Ако често пате од анксиозности и нападаја панике, можда бисте почели да мислите да је то нови коронавирус. Проверите симптоме пре него што почнете да претпостављате да је у питању коронавирус и покушајте се смирити.

Једном када схватите да су симптоми ЦОВИД-19 веома различити од симптома напада анксиозности, осетит ћете се лакше.

Рани знакови ЦОВИД-19 су кашаљ, грлобоља, главобоља и грозница.

За нападе анксиозности обично је тркачки откуцај срца, знојење, мучнина, бол у грудима, недостатак даха (што је понекад такође симптом коронавируса).

7. Подршка особама оболелим од ОЦД и анксиозности

Ако ви или било ко од чланова ваше породице пати од симптома анксиозности или ОЦД током коронавируса, обратите се личном лекару или психијатру.

Од вас ће се тражити да процените ситуацију и процените које симптоме имате. Како тренутно није могуће присуствовати сесијама један на један, они могу уговорити видео позив са вама или контактирати на неке друге начине.

8. Ресурси за подршку менталном здрављу

Како започиње самоизолација, све више људи се окреће мрежним и дигиталним ресурсима како би им помогло да прођу у овом несигурном периоду.

Не заборавите да имате пуно апликација за преузимање које вам помажу да останете у контакту са вољеним особама, а постоји мноштво мрежних ресурса за самопомоћ, вођених медитација, кућних вјежби, подцаста и чланака на мрежи.

За више информација о подршци за време коронавируса за проблеме менталног здравља посетите ову веб страницу .

9. Брига о вашем менталном благостању

цорона веллбеинг
Покушајте да предузмете што је више могуће како бисте осигурали да ваше ментално здравље неће патити за то време.

Ево неколико савета како да се побринете за своје ментално здравље.

1. Повежите се са људима без сусрета са њима

Као што сте већ свесни, препоручује се да останете код куће и да избегавате физички контакт са другим људима што је више могуће.

Веће групе се уопште не треба састајати. Срећом, са модерном технологијом можемо лако да се повежемо са другима на мрежи.

2. Поставите рутину

За људе који остану код куће током епидемије ЦОВИД-19, може бити помало хаотично остати код куће тако дуги период.

Зато је важно да успоставимо рутину и придржавамо се ње како бисмо спречили да постанемо лењи и депресивни.

Било би сјајно смислити план и написати га, а затим покушати да се тога придржавате свакодневно.

3. Физичка активност је кључна

Покушајте остати што активнији. Можете вежбати и код куће, чак и без опреме. Покушајте да пратите онлине видео снимке, за то постоји пуно ресурса.

Уз то, сада ћете имати времена да очистите свој дом и обавите своје послове, што је добар облик активности. Идите у шетњу природом и покушајте да мање седите.

4. Изађите у природу и удишите мало ваздуха

Набавите што више сунчеве светлости, посебно ако живите у пределу где постоји прилика за излазак у природу. Идите у шетњу, покупите мало свежег ваздуха и излажите се сунчевој светлости.

Добијање довољно витамина не само током избијања ЦОВИД-19, већ увек је пресудно за јачи имуни систем и ментално благостање.

5. Радите или учите од куће

Можда ће вам бити наређено да то урадите, али припремите се правилно. Направите радно окружење у којем ћете се моћи фокусирати на свој посао. То би могло бити тешко учинити, поготово ако имате децу о којој треба да се брину.

Покушајте да будете што заузетији – осигурајте да раде домаће задатке и избегавајте другу децу. За запослене који раде од куће, прочитајте све о својим правима и питајте послодавца о полисама.

6. Радите нешто

Сад кад ћемо имати више времена за провод, потрудите се да будете заузети. Бавите се активностима, чистите свој дом, рашчистите, сортирајте датотеке рачунара, фотографије или било шта друго што вам треба за сортирање.

7. Читајте, не мислите на вирус

Читајте књиге, часописе, чланке, мрежни материјал, решавајте загонетке или укрштене речи, гледајте емисије или филмове, слушајте подкастове. Све што ће вам заокупити ум и ваше мисли без коронавируса.

8. Ако се почнете осећати клаустрофобичним

Отворите прозоре, изађите из куће и попијте мало свежег ваздуха. Можете бавити се баштом или чак чешће гледати кроз прозор да бисте добили осећај простора. Мењајте собе у којима сте често.

9. Ограничите своју медијску дијету

Информисање о ширењу коронавируса је корисно, мада претјерана брига о њему не помаже вашем менталном здрављу.

Поготово ако гледате вести или слушате радио, где је готово једино о чему се прича ЦОВИД-19. Одржавајте равнотежу између информисаности и прекомерног праћења вести.

Превише информација сваког дана може постати стресно. Вест проверавајте једном или два пута дневно, што је више него довољно за добијање последњих вести.

Осим тога, ограничите своје време које проводите на платформама друштвених медија попут Фацебоока или Твиттера, где свако дели своја размишљања и осећања о новом коронавирусу.

Злоупотреба коронавируса и супстанци

корона зависностАко се опорављате или патите од поремећаја злоупотребе супстанци, од пресудног је значаја да наставите лечење упркос избијању коронавируса.

Можете добити лекове који су вам достављени или можете замолити рођака или пријатеља да вам их преузме.

Људи који пате од поремећаја злоупотребе супстанци подложнији су болестима и вирусима, а то је због слабљења имунолошког система и лошег здравља које настаје због поремећаја.

Још једно потенцијално питање за особе које пате од злоупотребе опојних дрога је то што се сада могу лако поновити када су присиљени да остану код куће.

Будите заузети током дана и прочитајте смернице горе. Остани јак.

Референце

[1] https://www.yalemedicine.org/stories/2019-novel-coronavirus/

[2] https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-stay-at-home-guidance

*Аутор је уредник на порталу https://www.rehab4addiction.co.uk/coronavirus/mental-health-coronavirus из Лондона

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *