Зашто се не обнавља српска црква у Њујорку?

ДРАГУЉ НА МЕНХЕТНУ: Црква пре пожара

Прошао је трећи Васкрс од пожара који је прогутао цркву Светог Саве у Њујорку, а помака у обнови ове српске богомоље нема. Епископ источно-амерички Иринеј је месецима пре прошлогодишњег Васкрса најављивао да ће литургију 2018. године служити под обновљеним кровом изгореле цркве. То се, међутим, није десило ни прошле, а ни ове године.
Ове недеље је владика Иринеј, под чијим се старатељством још од пожара налази црквено-школска општина у Њујорку, распустио и друго повереништво над њујоршком парохијом. Иначе, Повереништво над парохијом је Епархија источно-америчка наметнула у децембру 2016. године, после истека мандата последњег парохијског одбора. До тада се по статуту црквено-школске општине парохијски одбор бирао међу парохијанима на изборима.
Сто шездесет пет година стара богомоља, која је 1942. постала власништво Српске православне цркве, када су чланови заједнице скупили 30 хиљада долара да је купе, изгорела је у предвечерје првог маја 2016. године, после васкршње службе и пратећег окупљања верника. Пошто је била заштићена грађевина од изузетног историјског значаја за град Њујорк и још веће важности за српску православну заједницу овог града, очекивало се да обнова ове светиње буде заједнички приоритет Епархије источно-америчке и српске заједнице њујоршке области.
Три године касније, међутим, обнова се није померила са мртве тачке, а видљивог напретка нема ни у напорима за прикупљање неопходних новчаних средстава, као ни у грађевинским радовима на самом објекту. Обнова цркве ће коштати између 60 и 80 милиона долара, а компанија која је осигуравала грађевину је на име одштете парохији исплатила свега 12 милиона и 700 хиљада долара. Парохија је у мају 2018. године покренула тужбу против осигуравајуће компаније Черч Мјучуал, због неадекватне полисе. Наиме, како преноси “Њујорк Пост”, одштета је прорачуната на основу полисе која се заснивала на тржишној вредности у време куповине, те средстава накнадно уложених у надоградњу, а није предвиђала трошкове обнове у случају уништења пожаром. Парохија судски потражује додатних 47 милиона долара.
Костур цркве, чији зидови стоје захваљујући накнадно уграђеним челичним гредама, буди јаке емоције, али делује и сабласно. Рашчишћавање терена се одвијало споро зато што тежим грађевинским машинама, услед чије производње вибрација би стабилност зидова била угрожена, није дозвољен приступ.
Док се српска заједница Њујорка пита где је застој, нема чак ни најаве стратегије прикупљања средстава за обнову. И парохијски дом, који није значајно оштећен у пожару, стоји неискоришћен. Унутрашње реновирање дома, планирано пре пожара, никад није отпочело. У обраћању током васкршњег богослужења, владика Иринеј је поново најавио да ће радови на постављању кровне конструкције почети до 15. маја ове године.
Осим редовних донација и устаљених црквених донаторских прилика, издваја се једино покушај једне парохијанке, непосредно послије пожара, која је на донаторској платформи Go Fand Mi прикупила око 27 хиљада долара.

У ПОСЕДУ СПЦ ОД 1942. ГОДИНЕ: Омиљено место окупљања Срба

Да се напори ка обнови не одвијају како треба говори и свима очигледно neslagawe између владике и парохијских одбора које је сам поставио. Прво Повереништво, састављено од стручњака у пољу финансија, права и трговине некретнинама, је августа 2017. у већини поднело оставку, због, како се прича у заједници, немогућности да се изборе против сукоба интереса. Сукоб интереса  наводно лежи у чињеници да је извршни руководилац пројекта обнове, архитекта Дон Живковић, Србин из Аустралије којег је поставио владика Иринеј, званично учествовао у руковођењу обновом волонтерски, а истовремено је унајмио своју архитектонску фирму “Живковић Коноли” као једног од извођача радова.

Друго Повереништво је, према изворима који засад желе да остану анонимни, суспендовано од стране епископа непосредно након васкршњих светковина. Званичних саопштења још нема, тако да се не зна шта та суспензија тачно подразумева. Парохијски свештеник Живојин Јаковљевић, који се тренутно опоравља после хируршког захвата, није одговорио на наша питања. Из других извора блиских повереништву сазнајемо да су кључни сукоби између повереништва и владике избили на линији начина одабира подизвођача, где се поново помињу размимоилажења у вези са одговорностима архитекте Живковића. У наредним данима ће нови догађаји вероватно расветлити ситуацију, а уследиће и реакције заједнице.

Написао: Владан Ивковић (Serbina Times)/ Фотографије: Епархија источно-америчка, Њујорк

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *