Законом обавезати Мила да поштује вољу већине

Пише: Предраг  Савић, адвокат и писац

Парламент Црне Горе би могао по  хитном поступку  да усвоји Измене и допуне Закона о предсједнику Црне Горе, којима би се прописала обавеза предсједника да  року од 72  сата, од добијања доказа да постоји парламентарна већина, да предлагожи кандидата за предсједника Владе.

На основу одреби из упоредног права о надлежности  предсједника везаним за Народну Скупштину, те о измене и допуне  постојећег Закона о предсједнику Црне горе, правно технички би могле да гласе овако:

„Председник Републике предлаже Народној скупштини кандидата за предсједника Владе кад год се бира нова Влада. Председник Републике дужан је да Народној скупштини предложи оног кандидата за председника Владе који може да обезбеди избор Владе, и то псоле обављеног разговора сa представницима свих политичких партија заступљених у  Скупштини  и 72 сата од добијања  писмених доказа  или других недвосмселене уверавања  и изјава воље  да посотоји парламентарна већина за избор Владе.“

Поменути рок од 72 сата може да буде и краћи! Законодавну  иницијативу  по Уставу Црне Горе има Влада и послиници,  па они  могу да буду предлагачи,  јер нема времена за прикупљње потписа за  народну иницијативу.

За изгласавање оваквих измена и допуна по хитном поступку потребна је већина од 41 посланика, а предсједник државе има обавезу да их указом  прогласи у року од три дана (пошто су  донети по хитном поступку) или да их врати Скупштини на  поновно одлучивање. Устав у члану 94. став 2. каже, да  је предсједник Црне Горе дужан да прогласи поново изгласан закон!  Овакви законски текстови које садрже измене и допуне и донети су по хитном поступку ступају на сангу даном објављивања у Службнеом гласнику!

Нема сумње Уставом одређене надлежности председника Републике могу се разрадити законом или другим прописом само ако то Устав изричито допушта или ако налаже њихова природа. Горе поменуто решење апсолутно уставно.

Поменутим изменама и допунама могле би да се разраде и одредбе  о распуштању Скупштине, враћању закона на поновно одлучивање,  разрешење и замењивање предсједника Републике…

Парлемент Црне горе морао би да брзо усвоји  законе о Влади, Скупштини и референдуму!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *