Америчког пилота и Србина спојила шајкача

На фотографији је амерички пилот Џејмс Вокер (лево) са српском шајкачом по повратку у базу у Италији након евакуације из Србије, јесен 1944.

Вокер је био једини афроамериканац пилот који је спасен након обарања у операцији Халyард. Био је припадник чувених Тускегее Аирмен, једине ескадриле у којој су у то време владајуће расне сегрегације у САД летели пилоти тамне боје коже. Нјихови подвизи у Другом светском рату приказани су тек у скорије време и то најпре кроз холивудску продукцију.

Вокера је над Србијом оборила немачка ПВО у јулу 1944. док је са својим авионом П51 Мустанг био на задатку пратње бомбардера који су гађали рафинерију нафте у Румунији. Када је доскочио падобраном на земљу, први који га је нашао био је герилац монархистичке организације ЈВУО Александар Живковић и одвео га у сигурност шуме, даље од патрола Вермахта које су трагале за пилотом.

Вокер је наставио после рата каријеру у америчкој авијацији коју је напустио 1964 у чину потпуковника, и почео да ради у компанији Велс Фарго: најневероватнији моменат десио се 1994. године када на једном скупу у Чикагу срео Живковића, сада америчког грађанина, емигранта од 1945. чију шајкачу је понео као ратну успомену из Србије…

Текст и фотографија: Бане Гајић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *