„Војничке љубави заувек“ одушевиле Београд

Документарни филм Војничке љубави заувек, рађен у продукцији ВФЦ Застава Филм и Оптимистиц филм, у режији награђиваног редитеља Жељка Мирковића, премијерно је  приказан синоћ у Београду у препуној свечаној сали биоскопа Југословенске кинотеке. Публика је уживала у пројекцију овог остварења што је на крају и наградила аплаузом. Филм је до сада освојио 14 интернационалних награда на фестивалима широм света и надамо ћете уживати у пројекцији.

Документарни филм Војничке љубави заувек представља ванвременска причу о трагању за љубављу и смислом живота, испричану кроз сведочанства истих јунака, младих војника пре 20 година и данас.

Продуценти: Пуковник Иконић и др Жељко Мирковић

Не постоји Право време за Љубав.

Не постоји Право време за Породицу.

Право време, оно се не чека.

Право време… оно неће доћи …

Право време …зависи од нас…

… Право време… је увек ту…

Само слободно

Заплови и наћи ћеш га.”

Документарни фил Војничке љубави заувек је од краја априла када је завршен, па до данас освојио 14 интернационалних награда. Награђен је у Истамбулу, за најбољи дугометражни документарни филм на Бест Истанбул Филм Фестивал, освојио је Гранд При на домаћем фестивалу Златна Буклија, награду за најбољу режију у Лондону на  STANLEY FILM AWARDS интернационалном филмском фестивалу, затим награду за најбољег редитеља у Италији, у Напуљу, на Naples Film Awards International Film Festival, награду за најбољи документарни филм на фестивалу у Пенсилванији, у САД, на Great Lakes International Film Festival, награду за најбољи дугометражни документарни филм у Калифорнији у САД, на Санта Моника филмском фестивалу, затим награде жирија на фестивалима Hollywood Gold Award Film Festival u SAD, Милан Movie Award Film Festival у Италији, на њујоршком филмском фестивалу. Филм је освојио и награду за најбољи филм у селекцији ТВ у фокусу на фестивалу Први Кадар у Републици Српској, Босна и Херцеговина. Ових дана стигле су још четири нове награде најбољи документарни филм: 3 награде на фестивалима Индији и једна награда са фестивала International Gold Award in Njujorka.

-Пре 20 година након завршених основних студија филмске и тв режије, после основне обуке војни рок сам наставио у Застава филму. Убрзо смо продуцирали су интимни документарни филм “Војничке љубави”. То је била ванвременска прича о мојим пријатељима са којима са служио први део војног рока. То су били младићи са различитим судбинама, из различитих крајева тадашње Југославије, непосредно након бомбардовања 1999. Ови младићи су тада на јединствен начин преживљавали своје љубавне приче и маштали о будућности. Двадесет и више година касније, одлучио сам да потражим те момке са којима сам својевремено делио војнички хлеб и са којима смо направили филм “Војничке Љубави” и да направимо причу о њима и њиховим вредностима данас, после толико времена – објашава редитељ др Жељко Мирковић како је дошао на идеју да сними филм.

Директор ВФЦ Застава филма, пуковник Горан Иконић истиче да је Војно филмски центар „Застава филм“ поносан на чињеницу да је филм «Војничке љубави заувек» до сада награђен на фестивалима у САД, Италији, Турској и Србији.

-То је прича о љубави и породици које чине темељ и представљају универзалну вредност сваког друштва. Ова филмска кућа 74 године производи филмска дела које су побрала многобројна међународна признања посебно у ранијем периоду уметничког стваралаштва тако да ово признање враћа Застава филм на старе стазе успеха што му даје и посебан значај – каже пуковник Иконић.

Продукција: ВФЦ Застава филм, Оптимистиц филм

Продуценти: Пуковник Горан Иконић, Жељко Мирковић

Редитељ и сценариста: Жељко Мирковић

Директор фотографије: Жарко Пекез, Композитор: Дејан Илијић, Монтажер: Павле Никић

Трајање: 54 мин.

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

 

Насловна фотогрфија: Актери филма са редитељом Жељком Мирковићем и пуковником Гораном Иконићем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *