Три деценије Српског гласа

Пре 30 година, 19. марта 1991. изашао је први број Српског гласа. Већ од самог почетка било је бројних тешкоћа, отпора и проблема, али је Српски глас упркос свему успео да се одржи и постане неприкосновени чувар традиције и културе Срба на петом континенту. Након изненадне смрти оснивача Ђорђа Маринковића, последњих 12 година издавање новина је са успехом наставила његова супруга Живана Јовановић, која је Ђорђа игром судбине упознала баш на промоцији првог броја Српског гласа.

Поводом овог јубилеја власница Српског гласа Живана Јовановић је објавила кратко саопштење у којем се каже:

Први број Српског гласа
Први број Српског гласа изашао је 1991. године

„Желела бих да овом приликом честитам јубилеј свим нашим новинарима и сарадницима и да се захвалим свим пословним партнерима и наравно нашим верним читаоцима без којих овај јубилеј не бисмо данас прослављали.“

Ђорђе Маринковић, родом из Баната увек је сањао о бољем животу у Аустралији али и о свом родном крају а покушавајући да повеже та два сна одлучио је да крене у још једну авантуру, оснивање првих новина на срспком језику и ћириличном писму на Петом континату.

После 20 година вредног рада у Аустралији имао је и финансијских могућности за тај подухват а сан му се остварио 19. Марта 1991. године, када је штампан први број недељника Српски глас.

„Српски глас је основан у време превирања и почетка рата у бившој Југославији „, каже за СБС Саша Јанковић, колумниста и члан редакције.

„Ђорђе је пре свега имао жељу да оснивањем првог српског листа помогне свом народу, да обједини различите таласе миграције унутар заједнице  и да на тај начин Српска заједница у Аустралији има доступ вестима из другог угла, различитим од оних које су се могле прочитати у тадашњим водећим новинама у Аустралији.“

„Борио се до краја да лист опстане, да буде бољи и увек у служби српске заједнице у Аустралији. На жалост прерана смрт 27. октобра 2009. године спречила га је да се радује великом успеху новина. Његову племениту мисију са истим жаром и љубављу према том послу наставила је његова супруга Живана Јовановић која га је од почетка верно пратила на том путу стварања Српског гласа“, каже Саша Јанковић.

Ђорђе Маринковић и Живана Јовановић
Ђорђе Маринковић и Живана Јовановић

Кроз овај лист прошло је неколико уредника међу којима су били Раде Берак, Дејан Вељовић, Слободан Грба, Милан Ниновић, Саша Јанковић и много сарадника и новинара који су оставили позитиван траг.

И нова редакција Српског гласа, у Аустралији и у Београду, наставља мисију коју је Ђорђе пре тридесет година започео.

„Нове околности и долазак нове технологије помоћи ће да наш недељник буде увек бољи и савременији“, каже Јанковић.

Чланови данашње редакције су расути по Аустралији, Новом Зеланду и Србији, додаје Саша Јанковић у разговору за СБС: „Уредник Срспког гласа тренутно је Жељко Продановић, који живи на Новом Зеланду, у редакцији у Мелбурну смо ја, Славко Дрљић и Жана Живановић, у Сиднеју Никола Јовић, Радослав Ерцег, Бранка Дутина, Јоцо Гајсков и Сања Мирић-Шакић, у Бризбејну Јелена Недељковић, у Перту Мира Драговић, у Аделајду Топлица Милетић, у Канбери Гордана Драгичевић-Тодориновић. У Србији су Зоран Влашковић, Рајко Недић, Горица Шеговић, Маријана Тијанић.

„Захваљујући нашим верним сарадницима и дописницима широм Аустралије и у будуће нећемо дозволити да нам промакне и један догађај где се слави и помиње српска заједница. Захвалност дугујемо и многим нашим читаоцима-сарадницима, који нам помажу да увек будемо информисани и актуелни.“

Саша Јанковић каже да је у најновијем броју Српског гласа значајан део простора посвећен јубилеју, многи бивши чланови редакције сећају се почетака а објављене су и многобројне историјске фотографије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *