Владика устоличен уз тробојку од 120 метара

У Манастиру Ђурђеви ступови у Црној Гори завршено је устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија. Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења од 9 часова предводио је патријарх српски Порфирије.
„Данас смо служили свету литургију и имали велику радост да будемо сведоци и учесници устоличења новог духовног оца пастира Будимљанско-никшићке епархије господина Методија“, рекао је у беседи поводом устоличења владике патријарх Порфирије.
Патријарх је рекао да жели владици Методију да сведочи мир у ових благословеној земљи Црној Гори која је толико Велика да може у себи да сложи све сто је од Христа, може да смести у себи толико тога различитог.
Последњих 20 година владика Јоаникије водио је епархију будимљанско-никшићку. Из Манастира Ђурђеви ступови отишао је на Цетиње. А управо из Цетињског манастира у Беране стигао је његов наследник владика Методије.
„Вољом духа светога и саборских отаца наше помесне цркве изабран си за епископа будимљанско-никшићке епархије“, рекао је патријарх Порфирије након свечане архијерејске литургије поводом устоличења владике Методија на трон епископа будимљанско-никшићких.
Његово Преосвештенство Епископ изабрани будимљанско-никшићки г. Методије - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
„Када кажемо ’православни‘ то значи да је у самој својој суштини реч о хришћанском, о јеванђељском, што значи да јесте корен који даје плодове који су дефинисани и свесни самих себе, који познају ко су и шта су, који знају одакле су и који им је циљ. И баш зато што све то знају бивају способни да могу у истој мери, на исти начин као што поштују себе и воле себе, да на исти начин воле и другога, у свим његовим димензијама, било да се ради о комшијама, суграђанима, било да се ради о грађанима једне државе, било да су Бошњаци, Црногорци, Хрватида ли су било који други народ, и наравно да ли су Срби. Све то скупа, баш због тога што потиче из васојевићког корена могу да познавајући себе и своје не буду затворени у себе него да буду отворени за другог, чак и онда када се на други начин моли Богу, јер Бог је тај који процењује“, додао је патријарх у својој беседи.
Васојевићи су развили заставу тробојку дугу 120 метара испред храма Ђурђеви ступови током устоличења епископа Методија.
Верници који су дошли из Васојевића, како би присуствовали свечаности устоличења, донели су и велику црвено-плаво-белу тробојку рекордних димензија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *