Како на гласање: Упутство за дијаспору

У складу са Решењем Републичке изборне комисије донетим 11. маја 2020. године, дипломатско-конзуларна представништва настављају са изборним радњама, односно са пријемом захтева држављана Републике Србије за гласање у иностранству. Захтеви ће се примати до поноћи 30. маја 2020. године.

Републичка изборна комисија је, након укидања ванредног стања у Србији, на седници одржаној 11. маја 2020. године, донела Решење о наставку спровођења изборних радњи у поступку избора за народне посланике Народне скупштине, расписаних 4. марта 2020. године.

Председник Републике је 10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике, по којој је као датум одржавања избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије одређен 21. јун 2020. године.

Држављани Републике Србије који су заинтересовани да своје бирачко право искористе у иностранству треба да се пријаве надлежном дипломатско-конзуларном представништву. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.

Како је раније обавестило Министарство државне управе и локалне самоуправе бирачи који имају боравиште у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларна представништава Републике Србије те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским, односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Такође,  бирачи који имају боравиште у иностранству могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи, захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.upit.birackispisak.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *