Велико Орашје саградило и трећу цркву

Пише: Душан Марић

Свечано је јуче било у Великој Плани. У Крњеву је прослављана годишњица постојања школе „Вук Караџић“, која је саграђена пре 240 година а у десетак километара удаљеном Великом Орашју освећена је нова сеоска црква.

Цркву, којој је намењена улога капеле, јер је саграђена преко пута сеоског гробља, али која својом величином и богатством икона не заостаје за многим сеоским црквама осветио је епископ пожаревачки владика Игњатије, уз присуство руководства плањанске општине, бројних верника и службу коју је вршило више од десет свештеника.
Црква је посвећена светом Томи. Ово је трећа православна светиња које су Великоорашани саградили у свом селу у последњих 130 година. Главна сеоска црква, посвећена светој Петки, али оној римској Параскеви, из доба цара Хадријана, саграђена је 1890. године. Подигнута је на темељу старе цркве, за коју је утврђено да је постојала још у време Светог Саве.
Наиме, археолошким ископавањима зидина пронађених на левој обали Јасенице утврђено је да су у питању остаци старе цркве. Пронађен је зид висок три метара, неразрушен, изнутра омалан и живописан, а поврх цокле нађен је натпис: „1173. лета од Христа обновљена се и манастир Света Петка“. Ископана је изнутра једна плоча бела, масна, глатка, која је по свој прилици надгробни камен са натписом: „Стеван војвода ковински“. По олтару, окренутом ка истоку и по живопису, види се да је била православна црква.
Завичајни историчар Миливој Гавриловић оставио је податак да су на темељима старе цркве откопана и врата са натписом: „Освјати и помаза храм св. Ар. М. епископ Сава“. У подножју брега на којем се налази Црква свете Петке налази се и мања црквица посвећена светом Панталејмону.
Освећена светиња започета је пре две године, а носилац свих послова око њене изградње био је предузимљиви орашански свештеник Раде Јанковић. Он каже да заслуге не припадају њему „већ Богу, цркви, општини и мештанима“. Посебно онима који су новчано или на други начин помогли изградњу храма. Издваја њих двоје.
-Мештанин Јован Недељковић је поклонио плац на којем је црква изграђена, а светињу смо завршили новцем покојне Драгиње Вавић, која је пре смрти нашој цркви завештала 5.000 долара – каже свештеник Јанковић.
Иако нова, црква има иконе које су старе 126 година и које плене својом монументалношћу. Ове иконе су се налазиле на иконостасу Цркве свете Петке, који је израђен у последњој деценији деветнаестог века. Приликом последње темељне обнове Цркве свете Петке урађен је нови иконостас па су иконе старог иконостаса, изузетне 

вредности, пренете у јуче освећену цркву Светог Томе. 
Након освећења нове богомоље, свештенство и верници су прешли у Цркве свете Петке, у којој је одржана света литургија, коју је служио владика Игњатије. У склопу литургије владика је у чин протојереја рукоположио свештеника Стојчета Ђорђевића из Цркве светог Јелисија у Доњој Ливадици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *