Живот и истина Мачкових фотографија

У Конаку кнегиње Љубице у Београду, 31. јануара биће отворена самостална изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка, хроничара нашег времена, неуморног трагача за добрим кадром, који се више од четири деценије не одваја од фотоапарата. Нема значајнијег догађаја на нашин немирним балканским просторима од 1992. године до данашњих дана, који овај фоторепортер „Вечерњих новости“ није ухватио у свом објективу.

Како је у уводном слову за ову изложбу, која је до сада нјаобинија изложба јеног аутора, забележио историчар уметности Горан Малић, аутор ове манифестације спојио je више повода.

Војин М. Ђорђевић

„Први је свакако јубилеј 70 година излажења листа у коме ради, други је одавање почасти Војину М. Ђорђевићу (1898–1985), фоторепортеру и фотографском писцу, човеку који је између два рата подстакао рађање новог духа српске фотографије. А ту је наjзад и један лични, 40-годишњи јубилеј, јер се од 1982. године Зоран Јовановић Мачак професионално бави фотографијом“, пише Малић.

Он истиче да у Мачком фотографијама доминирају крупни планови, потенцира драматика тренутка, али је истина његова прва идеја водиља.

Моје фотографије нису лепе али су истините. Имао сам среће да радим годинама у „Вечерњим новостима“, новинама које су неговале фото-репортажу и штампале је на својим средњим странама. „Дуплерице“ одавно нема, али се повремено покоја фото-прича може још увек наћи на страницама овог листа, и све чешће у електронском издању под називом: „фото-галерија“ – каже Зоран Јовановић Мачак.

Миљана Краљ, колегиница Зорана Јовановића из Вечерњих новости наводи да „ниједна уметност као фотографија није у тако блиском дослуху са животом, а ниједна фотографија не продире директније и рескије у саму срж свакодневице, као она примењена, која се објављује у штампи“.

-Снимци из дневних новина Зорана Јовановића Мачка причaју нам приче о малим људима и њиховим великим животима кроз које се рефлектује ход историје, говоре истинито без улепшавања о нашој савремености, којој печат и непоновљивост дају управо њихове велике-мале судбине – закључује Миљана.

Изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка биће отворена до 12. фебруара ове године и представља својеврсни омаж Војину М. Ђорђевићу, аутору „Фоторепортаже“, приручника за фоторепортере из кога је Мачак пекао занат.

 

Napadnut fotograf "Novosti" Zoran Jovanović Mačak - | K-013 Portal
Оштро око: Зоран Јовановић Мачак

Биографија

Зоран Јовановић Мачак рођен је у Панчеву 1962. године, прве кораке фотографског заната учио је студију „Цвета“ у Панчеву. Завршио је новинарски смер на Југословеснком институту за новинрство, а од 1982. до 1994. године самостални је слободни фотограф. Сарађивао је са бројним листовима и агнецијама (Вјесник, Вечерњи лист, Борба, Тањуг, АП и Ројтерс), а од 1994. године стално је запослен у Вечерњим новостима.  Оснивач је удружења љубитеља фотографије RawСветлопис 2016. године и истоимене школе и студија за фотографију.

Аутор је више самосталних изложби од којих издвајамо „Романтика наших дана“ 2001. у Музеју историје Југославије и Културном центру Србије у Паризу, „Васкрс светиња“ о обнови црногорских цркава у Београду, Бањи Врјуци, Требињу и у манастиру Михољска Превлака и „Агресија у 78 слика“.  Добитник је годишњих награда „Вечерњих новости“ за фотографију „Косач“ и Тањуга за колекцију „Дим“, као и награда УНЕП Њујорк/Токио за серију фотографија о екологији и „Лаза Костић за фотогрфиуу „Заувек заборавњени“.

Погледајте неке од фотографија Зорана Јовановића Мачка у галерији испод:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *