Чувају ћирилицу, игре и обичаје из завичаја

Српска културна заједница „Свети Сава“ из Валдања организовала је половином октобра традиционалну манифестацију, шесту по реду, под називом “Сачувати од заборава”.

„Од оснивања до данашњег дана, циљ нам је био да очувамо богате српске вредности и пренесемо их нашим потомцима, као што су нама наши преци. У томе успевамо из године у годину, а трудимо се и да наше активности подижемо на виши ниво.

Ова манифестација, чији је покровитељ Република Србија, од посебног је значаја. Приказали смо свим присутним нашу традицију, песме, игре, разне инструменте, српске обичаје…

Показали смо да наши потомци негују ћириличко писмо, у чему нам у великој мери помаже наша учитељица допунске школе у Валдању, Јелена Јовановић“, поручују из Српске културне заједнице „Свети Сава“ из Валдања.

Посебно издвајају део манифестације, позоришну представу „Јунаци Гвозденог пука“, који је давне 1911. године основан у Топлици. Био је састављен од бораца из Топлице и Јабланице који су успели да се изборе за слободу, прелазећи албанску голготу до Солуна.

Представу су извели драмски уметници из Лебана и Медвеђе, а аутентичном глумом пренели су снажне емоције на публику.

Учествовало је 6 друштава из Италије, а гости су били Јабланичко коло из Лебана, Вез из Медвеђе и КУД Корјени Буковице – Кистање.

Извор: Српска културна заједница „Свети Сава“ из Валдања

*Праћење манифестације је у оквиру реализације пројекта о допунским школама у дијаспори који суфинасира Управа за сарадњу с дијспором МСП Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *