Српска деца у Италији ћирилицу уче у четири школе

Српска деца у Италији српски језик, ћирилицу, историју, географију, обичаје и традицију уче у четири школе под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Ево укратко о свакој од ових школа:

Српска допунска школа „Свети Сава“ у Вићенци

Допунска школа на српском језику “Свети Сава“ почела је са радом у Вићенци 19. октобра 2010. године. Школа ради по програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Допуњује италијанску редовну школу садржајима које наша деца немају у редовној школи, а неопходни су за комплетно основно образовање. То су три предмета: Српски језик, Моја отаџбина и Основи културе српског народа. Настава је организована тако да не буде деци оптерећење, одржава се једном недељно у трајању од два и по сата. Српска допунска школа је бесплатна и могу је похађати ђаци узраста од 6 до 15 година.

Српска допунска школа „Свети Сава“ тренутно ради на 8 наставних пунктова и то у следећим градовима: Вићенци, Торију ди Квартесолу, Басану дел Грапи, Скиу, Арзињану, Валдању, Роверету и Алонтеу. У току 2018. године основан је и наставни пункт у Бусоленгу(околина Вероне). Учитељице српске допунске школе „Свети Сава“ су Јелена Јовановић и Драгица Додеровић.

 

Српска допунска школа „Јован Милетић“ у Трсту

Школа на српском језику у Трсту има вековну традицију. Године 1792. отварање школе помогао је српски родољуб Јован Милетић. У знак захвалности према овом добротвору, Срби у Трсту назвали су школу његовим именом.
Школа се одржала до данас, а од 2010. године призната је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Рад школе се темељи на свакодневној успешној сарадњи са Српском православном црквеном општином из Трста под чијим окриљем и ради, као и Генералним конзулатом Републике Србије из Трста. Тренутно школу похађа седамдесет ђака школског, те тридесет пет предшколског узраста.

 

Школау у Милану и Горгонзоли

Српска допунска школа за територију Милана налази се у Горгонзоли, и то је тренутно једини пункт. Часови се одржавају сваке суботе од 10 до 12 сати у школи Леонардо да Винчи на адреси Via Mazzini, 24.
Учитељица у овој школи је Наташи Стојнић. Истовремено се одржава и курс српског језика и културе намењен родитељима Италијанима и свима који желе да науче српски језик.

Допунска школа на српском језику под покровитељством Министарства просвете Владе Србије почела је да ради 2015. године.

 

Српска допунска школа „Вук С. Караџић“ Кастиљоне у провинцији Мантове

 

*Текстови о допунским школама за српску децу у дијаспори део су пројекта који суфинасира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП Владе Србије.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *