Велика Плана држи час историје

Мало је општина у Србији које се могу похвалити да су у овој години показале такво поштовање према српској историји и обележавању значајних историјских догађаја, као што је то случај са Општином Велика Плана.

Ова поморавска општина је и ове године наставила да обележава значајне догађаје из наше историје.

Зашто је ово важно? Зато што је до  пре годину дана општина обележавала само годишњицу ослобођења у Другом светском рату и долазак на власт комуниста.

Тек прошле године, први пут уод 1940. године, значи први пут после 81 годину, Општина је званично, свечаном академијом и полагањем венаца, обележила годишњицу ослобођења у Првом светском рату.

У Првом светском и два балканска рата из Велике Плане су страдала 3.444 војника и официра, али су општину водили људи који очигледно нису ценили ни њих, ни њихову жртву. Људи који су мислили да ти јунаци нису вредни јавног исказивања сећања и поштовања.

-Сада се наша Општина са подједнаком поштовањем односи према свима који су гинули за слободу Србије – од војника и официра Војске Краљевине Србије, преко припадника оба анфтифашистичка покрета у Другом свјетском рату, четничког и партизанског, до војника и полицајаца који су за слободу отаџбине погинули од 1991. до 1999. Године – каже Душан Марић, народни посланик и председник Скупштине општине Велика Плана.

А у Великој Плани су посебно поносни на следеће чињенице. Да је делегација Велике Плане била једна од две делегације из Србије које су на позив председника Републике Српске присуствовале обележавању 30. годишњице проглашења Републике Српске

Да је делегација Велике Плане била једина делегација из централне Србије која је 24. марта у Грачаници присуствовала обележавању годишњице почетка агресије фашиста из НАТО на Југославију. Додатни разлог за понос је то што су парастос жртвама терориста НАТО и шиптарских терориста у Грачаници служили и свештеници из Велике Плане.

Да је делегација Општине на Зебрњаку присуствовала обиљежавању 110. годишњице Кумановске битке.

Да је општина Велика Плана 11. новембра, на годишњицу победе у Првом светском рату, једина имала делегацију која се попела на Кајмакчалан и на 2520 метара положила венац на спомен-костурницу у којој почивају српски јунаци, међу њима и јунаци из Велике Плане.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *