Масукини дани окупили звезде српског глумишта

    

Као и много пута до сада, и ове године Масукини позоришни дани, културна манифестација која је постала позната и изван граница Србије, су у Великој Плани окупили бројне звезде српског глумишта.

Сала Центра за културу Масука, у којој има више од 300 места, свако вече кад су на програму биле професионалне представе била је испуњена до последњег седишта, а неколико пута, због великог интересовања, организатори су дозволили и стајање.

Док се са брежуљака изнад манастира Копорин полако спуштале јесење магле, над Мостаром падале дуге новембарске кише, а нељубљене Ане, Зоје и Жанет на кејовима растанка, мостовима Мирабо, Каламегданима и Невским булеварима узалуд чекале да им се са бојишта у Херсону, Доњецку и Лисичјаку врате голобради ратници, великом сценом Центра за културу Масука ће дефиловале су бројне звезде српског позоришта, међу којима и Мина Лазаревић, Јелена Орашанин, Виктор Савић, Милан Васић, Тијана Дапчевић, Милан Калинић, Ивана Петерс, Зорана Павић…

Овогодишњи позоришни дани, који су име добили по најпознатијем великоплањанском песнику, приповедачу, драматургу, књижевном и позоришном критичару Велимиру Живојиновићу Масуки, почели су у понедељак 28. новембра, а отворило их је Београдско драмско позориште представом Све за тебе љубави, коју је по мотивима Алда Николаја режирала Ивана Богићевић а у којој глуме Мина Лазаревић, Иван Јефтовић и Павле Пекић.

Два дана касније, у среду 30. новембра, публици се представило позориште Културно-просветног центра Драгољуб Милосављевић Гула са Путујућим позориштем Шопаловић, по тексту Љубомира Симовића, који је изрежирао Милош Јагодић.

Његов еснафски колега Ерол Кадић и глумци Александар Срећковић Кубура и Срђан Тимаров, на програму су били 2. децембра, са представом Керови, коју изводи Театар на брду.

Четвртог дана фестивала, у субору 3. децембра, на програму је био светски мјузикл Весело девојачко вече, који је адаптирао и режирао Радомир Вукотић а у којем играју Зорана Павић, Ивана Петерс, Тијана Дапчевић, Светлана Сретеновић, Маја Букнер и Јелена Ђукић.

У недељу 4. децембра наступио је Звездара театр са комадом Боинг, боинг Марка Камелотија, који је режирао Предраг Стојменовић а у којем су своје глумачко умеће представили Виктор Савић, Јелена Орашанин, Борка Томовић, Радован Вујовић, Јелена Гавриловић и Нада Мацановић.

Три данма касније, 4. децембра, Фертен театар извео је представу Нас две, текстописца, редитеља и глумице Татјане Кецман. Пева Ана Радоњић.

Сан летње ноћи Вилијама Шекспира великоплањанска позоришна публика је гледала 8. децембра, уз помоћ режисера Дејана Цицмиловића и глумаца Позоришта Миливоје Живановић, које делује при Центру за културу Пожаревац.

Два дана касније на прогаму су били Градско позориште из Смедеревске Паланке, непревазиђени Бранислав Нушић и његова представа Протекција, коју је режирао Драган Остојић.

Деветог фестивалског дана, у понедељак 12. децембра, Академија 28 се публици представила Школом за љубавнике текстописца и режисера Бојана Стојчетовића. А ову театарску школу похађају Милан Васић, Милан Калинић, Јелена Ракочевић Цекић, Александра Цуцић и Бојан Стојчетовић.

Остварење Иза кулиса Мајкла Фрејна, које је за потребе Градског позоришта у Јагодини адаптирао и режирао Велимир Митровић, на програму је било 13. децембра.

Све представе почињале су у 20 часова. Цена улазница за аматерске представе је била 250 а за професионалне 400 динара, док је цена комплета карата износила 3.000 динара.

У оквиру Матине програма гледаоци овогодишњих Масукиних дана видели су две представе. Центар за културу Масука и његова Ана Симовић су се 6. децембра представили комадом Its my life док је 9. децембра на програму била Пепељуга у земљи чуда, у извођењу КУД Абрашевић из Смедеревске Паланке и драмског студија Медењаци. Пепељугу је режирао Раде Михајловић.

Четрдесет и четврти по реду Масукини позоришни дани завршени су представом Мрешћење шарана, коју је по тексту Александра Поповића режирао Дејан Цицмиловић, у извођењу глумаца Центра за културу Масука, домаћина фестивала.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *