Апел из Сан Дијега: Помозимо српској болници на Косову!

Срби из Сан Дијега, парохијани Српске православне цркве Светог Ђорђа, на инивијативу Ђорђа Поповића, експерта за медицинске уређаје и опрему, и његове породице, који живе у овом америчком граду, покренули су акцију прикупљања помоћи Клиничком центру у Косовској Митровици, којој све више понестаје медицинског материјала после увођења дискриминаторских такси власти из Приштине на робу из Србије.

„Моја породица и ја смо парохијани Српске православне цркве Светог Ђорђа. Тражим0 донације и поклоне за куповину медицинског материјала за Клинички центар у Косовској Митровици. Поздрављамо све донације, јер су преко потребне, а количине све мање,“, каже између осталог у апелу Поповић.

Прикупљене доанције биће искључиво коришћене за куповину инфузије, боца са кисеоником, антибиотика, лекова против тумора и друхих медицинских средстава и лекова.

„Купљена роба биће достављена Центру као хуманоитарна помоћ. Ми смо у контакту са директором те установе др Миланом Ивановићем и надамо се да ћемо успети да пошаљемо помоћ на време. Ако је потребно тражићемо да нам у томе помогне и амбасада САД у Приштини“, навео је у апелу Ђорђе Поповић на друштвеним мрежама.

Он подсећа да је Клинички центар у Косовској Митровици је највећа здравствена установа на северу Косова и стуб здравствене заштите Срба у покрајини, као и да је самопрокламована влада Косова наметнула Србији таксе од 100 одсто на сву робу из Србије што је прекинуло ланце снабдевања здравствених установа у покрајини.

„Упркос протестима Европске уније, регионалних трговинских удружења, па чак и државни секретар САД-а, Мајкла Помпеа, албански лидери не желе да промене одлуку. Зато ми амерички Срби и сви други људи добре воље треба дс предузмемо акцију“, у обраћању сународницима рекао је Поповић и додао да они који намеравају да дају значајнију помоћ треба директно да је донирају цркви Светог Ђорђа у Сан Дијаегу са назнаком „За Клинички центар у Косовској Митровици“.

За кратко време после објављивања апела на друштвеним мрежама прикупљено је око 3.000 долара а донатори су: Михајло Жиловић, Ђорђе Савић, Вук Радовић, Александра вон Крумреиг, Гордана Фрикер, Милица Болћ, Слободанка Боба Шоу, Марко Зарић, Бојан Ровчанин, Срђан Срдић, Анри Јовановић, Горан Дебелоногић,  Александар Савић, Стефани Ковачевић, Сања Петровић, Милана Бижић, Драган Сарић, Милица Радишић, Сузана Бачвановић,  Бранка Милосављевић, Снежана Андерсон, Љиљана Гашевић, Дарко Мијатовић, Данијел Тодоровић, Марко Живковић, Елизабета Милановић, Душица Протић, Гордана Ђорђевић, Зоран Миленковић и многи други, медђу којима је и велики број анонимних донатора.

Погледајте шта је у апелу Србима у Америци и људима добре воље рекао Ђорђе Поповић:

Фотографија: Ђорђе Поповић са породицом

*Овај  апел српске заједнице из Сан Дијаега објављен је у склопу пројекта Српска заједница у Америци, с акцентом на Флориду који је помогла Управа за сарадњу с дијаспором Министарства спољних послова Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *