Uništen spomenik ubijenim Srbima kod Zvornika

Na Crnom vrhu kod Zvornika nepoznata lica su razbila spomen-ploču koja je postavljena na mjestu stradanja 11 boraca Vojske Republike Srpske, Policije i civila koje su muslimani iz Srebrenice ubili iz zasede 10. septembra 1992. godine.

Ovo je treće skrnavljenje spomen obilježja na Crnom vrhu. Iz gradske uprave Zvornika najavljuju postavljanje nove spomen ploče i video nadzora.

Na putu prema Crnom vrhu septembra 92. muslimanske snage iz zasede su presrele i pucale na kolonu Srba koja nije imala nikakvo vojno obilježje, niti naoružanje. Stradalo je 11-oro Srba kojima je spome-obilježje podignuto 2010. Porodice poginulinih osudile su ovaj vandalski čin.

Razbijenu spomen-ploču na Crnom vrhu primijetili su danas pripadnici Policijske stanice Osmaci prolazeći ovom dionicom magistralnog puta Zvornik-Tuzla.

– Ovdje su stradali Srbi, ništa drugo nisu uradili osim što su stradali. Kilometar odavde ima spomenik u povratničkom bošnjačkom naselju, nama ne pada da diramo njihove žrtve – rekao je predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković.

U Gradskoj upravi Zvornika najoštrije su osudili skrnavljene spomenika i najavili postavljanje video nadzora.

– Ovo se ne dešava prvi put ovdje. I zato će Gradska uprava urgentno izvršiti sanaciju i rekonstrukciju spomen obilježja, a nakon toga naći ćemo i najkvaliteniji način nadzora i zaštite ovog mjesta – istakao je zamjenik gradonačelnika Zvornika Miloš Tomić.

Spomen-ploča je prvi put postavljena na mjestu stradanja 10. septembra 2010. godine, a oskrnavljena šest dana nakon postavljanja. U 2013. godini ponovo je postavljena granitna spomen-ploča, veća i deblja, ali su je nepoznate osobe razbile iste godine, da bi 2014. godine bila postavljena nova – treća spomen-ploča, koja je razbijena upravo ovih dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *