Polemika u Hrvatskoj zbog prezimena na „ić“

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj povela se polemika nakon što je „Slobodna Dalmacija“ objavila spisak deset najčešćih hrvatskih prezimena. Od njih deset, osam se završava na -ić. To su: Kovačević, Babić, Marić, Jurić,  Kovačić, Knežević, Vuković i Matić.

„Sad se čeka komentar nekog Srbina koji će reći da svako prezime na ić ima srpski korijen“, napisao je jedan korisnik TikToka.

„Sve srpska prezimena osim Horvat“, reagovao je odmah drugi.

„Pravo hrvatsko prezime tu je samo jedno“, piše treći.

Nekima je smetao i kip kralja Tomislava ispod navedenih prezimena, piše Slobodna Dalmacija i zaključuje kako je polemika prošla bez teških reči i uvreda i da se možda vremena ipak menjaju.

„Ne može se samo na osnovu nastavka zaključiti da li je poreklo prezimena srpsko. Posebno ne u Lici i Dalmaciji. Ja sam Štrbac, a Srbin sam i pravoslavac u mom selu, dok su Tadići Hrvati i katolici“, objašnjava Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

<p>Najčešća hrvatska prezimena</p>

Na spisku je najviše ljudi koji se prezivaju Horvat, ali odmah potom slede prezimena Kovačević, Babić, Marić, Knežević, Vuković i Matić.

„Prezimena su najčešće nastajala po imenu muškog pretka i po zanimanjima. Nekada je svako selo imalo kovača, odatle Kovačević. Danas bi recimo tako imali prezimena Piarović, Ajtijević, Kompjuterović“, objašnjava Jovica Krtinić, urednik portala „Poreklo“.

On je istakao i da ima Srba koji se prezivaju Horvat.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu TV Prva:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *