Данска увела и дигиталне возачке дозволе

Данаска је једна од првих земаља у Европи која од данас нуди својим грађанима-возачима да преузму апликацију која им омогућава да у свом паметном телефону уместо физичке возачке дозволе имају дигиталну возачку дозволу. 

Уз апликацију, како је највио министарт финасија данске владе Николај Вамен, Данци сада увек могу да имају важећу и сигурну личну карту када требају да се идентификују у свакодневном животу, а уз то неће ризиковати новчану казну ако забораве физичку возачку дозволу, објавила је на свом порталу ДР телевизија.

У ошширном тексту се наводи да грађани сами морају да одлуче да ли желе да и даље користите своју ружичасту физичку возачку дозволу.

„Дигитална возачка дозвола је добровољна понуда која не замењује возачку дозволу какву данас познајете. Дигиталну возачку дозволу можете да користите унутар данских граница, а можете истовремено да користите и физичко и дигитално решење“, наводи ДР и скреће грађанима пажњу да морају да обезбеде да телефон не буде празан и екран оштећен како би полиција могла да скенира возачку дозволу. Ако то не буду испоштовали возаче чека казна од 1.000 круна, као и у случају када их контрола затекне без физичке возачке дозволе.

Министар саобраћаја Бени Енгелбрехт нада се да мобилна возачка дозвола може Данцима олакшати живот. У тексту се наводи да је израда ове апликације Данску коштала 45 милиона круна и поставља питање да ли је новац добро потрошен.

„Мислим да је то добро успело, с обзиром да имамо сигурно решење за грађане – али и за власти“, истиче Енгелбрехт.

Да би активирали апликацију „Возачка дозвола“, која се већ налати на Епл стору и Гугл плеи стприу, Данцима ће бити потребан пасош и НемИД . Постављањем телефона на врх пасоша чита се чип који се налази у пасошу, подаци се потом уносе у регистар возачких дозвола, а фотографија пасоша преноси у нову дигиталну возачку дозволу. Овај поступак одобрава се на крају НемИД .

Апликација за дигиталну возачку дозволу може да се скине са ајфона 7 и новијих верзија овог паметног телефона, а на мобителима са андрид оперативинм системом потребно да телефон има уграђену НФЦ технологију, коју и има већина нових телефона, наводи се на крају текста ДР-а.

Служба за дигитализацију наводи да ће жути здравствени картон такође бити лансиран у дигиталној верзији током 2021. године.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *