Flaša srpske šljivovice prodata za 15.000 evra

Spektakularna aukcija na kojoj je ponuđena najbolja srpska rakija, EMPERUS Reserva Antica završenaje je prodajom jedne flaše za neverovatnih 1.750.000 dinara (oko 15.000 evra), a početna cena je bila 250.000 dinara.

Da, dobro ste pročitali! Ovo je cifra koja će se dugo prepričavati, jer je ova srpska šljivovica postala rekordno najskuplja voćna rakija ikada, prodata na celom svetu.

„Kada smo doneli odluku da prva boca savršenstva bude prodata putem aukcije, preuzeli smo ogroman rizik, jer je to bio pionirski poduhvat u Srbiji. Znali smo da imamo nesumnjivo najviši mogući kvalitet, jer je EMPERUS Reserva Antica zvanično najbolje ocenjeni uzorak srpske šljivovice ikada, kao i sertifikat o starosti i autentičnosti rakije, koji je ustanovljen radiokarbonskim datiranjem u Škotskoj, ali nismo znali koliko su ljubitelji srpske šljivovice spremni da plate za prvu bocu savršenstva“, izjavio je Marko Stanković, direktor Emperus destilerije, neposredno po okončanju aukcije i dodao:

„Međutim, ubrzo posle objave aukcije, dobili smo potvrdu početne cene, a sve što se nakon toga odvijalo je postalo deo srpske tradicije i istorije. Aukcija je privukla kolekcionare iz Srbije, ali i iz inostranstva. Svi su se identifikovali, u skladu sa uslovima učešća na aukciji, koje smo propisali i aktivno učestvovali u licitaciji, koja je trajala 14 dana. Na kraju, kupac PRVE BOCE SAVRŠENSTVA je M.L. (38) iz Beograda, koji je dva minuta pre isteka aukcije ponudio cenu od 1.750.000 dinara, što iznosi celih 15.000 evra“, konstatovao je Stanković.

EMPERUS Reserva Antica dolazi u ograničenoj seriji od samo 954 boce, a svaka od njih nosi svoju jedinstvenu numerisanu oznaku, koja svedoči o njenom ekskluzivnom karakteru. Na samoj aukciji se prodala prva boca iz ove serije, broj 1/954, koja je došla i u ekskluzivnom pakovanju!

Podsećamo da je najcenjeniji stručnjak za jaka alkoholna pića na Balkanu, profesor dr Ninoslav Nikićević, neprikosnoveno priznat i u svetu, dao ovoj rakiji do sada nedostižnu ocenu – impresivnih 19,90 bodova, podižući je iznad svih drugih do sada.

Ali to nije sve, jer čak i Međunarodna komisija ocenjivača nije mogla da sakrije svoje divljenje. Na prestižnim Voždovim danima rakije 2023. godine, ovaj destilat zaslužio je prosečnu ocenu od 19,66 bodova, čime je srušio rekorde i stvorio istoriju. Prema svedočenju gospodina Nikićevića, ovo je najsjajnija ocena ikada dodeljena srpskoj šljivovici u poslednjih 40 godina, označavajući je kao vrhunac dostignuća u svetu jakih alkoholnih pića.

EMPERUS Reserva Antica je rezultat kupaže četiri destilata, proizvedenih 1992. i 1993. godine, isključivo od starih autohtonih sorti šljiva. Ova rakija je napravljena od pažljivo odabranih plodova, stručno destilovana i decenijama odležavala u hrastovim buradima. Njena bogata aroma odiše karakterističnim mirisom starih autohtonih sorti šljiva – požegače i rankovače.

„Na nepcu, ova rakija je puna, mirna i harmonična, sa naglašenim notama vanilina i suvog voća. Završnica je duga, topla i meka, višeslojna i izuzetno uravnotežena“, rekao je Stanković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *