Улицама име др Миодрага Лазића

Предлог да Земун, Ниш, Источно Сарајево и Источна Илиџа дају имена улица по недавно преминулом хиругу потека од Крајишника из Чикага

Пише: Светозар Данчуо 

Удружење крајишких Срба Прело из Чикага упутило је писани предлог Градској општини Земун, граду Нишу и општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа да доделе назив улице или здравствене установе по лекару и хуманисти доктору Миодрагу Лазићу.

Хирург-херој: Др Миодраг Лазић спасио је на хиљаде живота

У предлогу се наводи да је од 1991. до 1996. године доктор Лазић као лекар-добровољац лечио цивиле и рањенике у ратом захваћеним подручјима Кордуна, Баније и Сарајева.

„Било је то време када су лекари и њихова помоћ били најпотребнији. Доктор Лазић је дошао да би спашавао оно што је у том тренутку било најугроженије – људске животе. На стотине наших пријатеља и рођака је захваљујући њему тада излечено. Данас они у целом свету и овде у Америци чувају успомену на доктора Миодрага Лазића који је био и више од лекара – био је хуманиста. И онда када се чинило да је битка за живот изгубљена он није одустајао. И успевао је. О томе данас имамо бројна сведочења преживелих“, каже се између осталог у овом предлогу.

Удружење крајишких Срба Прело предлаже да у Земуну, где је доктор Лазић рођен његово име понесе улуица у неком од земунских насеља у којима данас живе Крајишници. На тај начин овај херој би се трајно „населио“ међу своје Крајишнике. Предлог за именовање улице у Нишу образлажу тиме што у томе граду провео цео радног века, док је у Источном Сарајеву и на Илидџи оставио неизбрисив траг као ратни хирург. Општина Нова Илиџа већ је порекнла поступак за имоновање улице.

Доктор Миодраг Лазић је добитник више признања и ордена међу којима Орден Светог Саве  којим га је одликован патријарха Павле за заслуге у Републици Српској од 1992. до 1996. и Ордена крста милосрђа којим га је одликовао  Председник Републике Српске Милорад Додик 2016. године.

Преминуо је 14. априла 2020. године и сахрањен у Нишу.

Крајишници предводе српску заједницу

Удружење крајишких Срба „Прело“ најмлађе је српско удружење у Чикага и једно од најактивнијих. Већ две деценије српској заједници у том делу Америке презентују крајишке обичаје, културу, игре, песме и традицију организујући више манифестација током године. Удружење је познато и по широком спектру помоћи коју упућују у Завичај и Отаџбину. Помоћ ратним инвлаидима, болеснима, талентованој деци, али и подршка крајишким удружењима у Србији и Републици Српској, издавачкој делатности на крајишку тематику, донаторске акције за обнову српских храмова на Кордуну, Банији, Лици и Далмацији део су тих активности. Средства за донације обезбеђују искључиво кроз волонтерски рад својих чланова и новчаним прилозима које дају припадници српске заједнице у Америци.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *