Počela sa radom Televizija srpske dijaspore  

Redakcija u Minhenu je posvećena promociji srpske nacije i srpske kulture u Nemačkoj, Evropi i svetu
Logo Televizije srpske dijaspore

Piše: Marko Lopušina 

U vreme kada se na Starom kontinentu pojavio opasni korona virus, u Mihenu je skromno i tiho počela sa radom prva Televizija srpske dijaspore (TSD) na svetu. Na njenom ekranu pojavile su se vesti i informacije o Srbima u Nemačkoj, o srpskom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji, o donaciji Fondacije “Mir Božji” iz Minhena petočlanoj porodici iz okoline Doboja i intervju sa gospodinom Daliborom Višićem, osnivačem, vlasnikom i glavnim urednikom ove nove televizije.

-Otvorio sam ovu srpsku televiziju da mladim Srbima, potomcima gastarbajtera u Nemačkoj, ali i samim Nemcima, ponudim istinu o srpskom narodu i o srpskom raju u našoj otadžbini. Cilj mi je da potomke naših vrednih radnika u čitavoj dijaspori vratim srpskim korenima, da ih informišem o tome koliko je naša otadžbina lepa, bogata, duševna. I da poboljšam informisanost i komunikaciju između srpske zajednice u Nemačkoj i kolonija naroda iz bivše Jugoslavije, kako bi naše odnose podigli na viši nivo – otkrio nam je osnivač televizije Hadži Dalibor Višić suštinu postojanja ovog srpskog medija u Minhenu.

Ideju o televiziji srpskih radnika i našeg naroda, koji živi u Bavarskoj, ovaj agilni biznismen je dobio kada je pre par godina shvatio da se nove generacije Srba u Nemačkoj gube svoj nacionalni identitet u opštoj globalizaciji Evrope i sveta.

Sam Višić je dete gastarbajtera i na svojoj koži je osetio kako se, kako nam je rekao, srpstvo urušava i iznutra i spolja. Rođen je 1974. godine u selu Piskavica pored Banjaluke, gde je išao u školu i odrastao. Osećajući opasnost od rata njegovi roditelji su ga 1989. preselili u Nemačku, na koju se nikada nije privikao.

-U Minehnu ima 30.000 Srba, a ja u ovoj gradu živim kao na čardaku ni na nebu, ni na zemlji. Pola svog života u Nemačkoj provodim ovde, a pola u Republici Srpskoj. Nisam se navikao na tuđinu, jer u meni bukti žeđ za otadžbinom, zavičajem i iskonskim srpstvom – opisuje svoj život Hadži Dalibor Višić, koji je danas vlasnik velike firme “VHD” za obezbeđivanje i poslovni saradnik Vlade Bavarske i nemačkih poslovnih koncerna.

Da bi ostvario svoju ideju o prvoj Televiziji srpske dijaspore u Bavarskoj, koju je nosio u sebi cele tri godine, Višić je iz Minhena je, kako nalažu zakoni, registovao ovaj medij u Nemačkoj kao svoje preduzeće.

-Nemačka administracija je prihvatila pun naziv Televizija srpske dijaspore, bez ikakvih problema, ali su se zato javili neki naši ljudi, koji su se „pobojali da nas Nemci ne zabrane“ – priča nam gospodin Višić, inače, predsednik Fondacije “Mir Božji”, za očuvanje i razvoj srpske kulture..

U redakciji TSD radi dvadesetak profesionalaca i stračnjaka za višegodišnjih iskustvima u novinarstvu, video tehnici i montaži, organizatori rada u televiziji. Glavni urednik je Rade Radovanović, urednici i novinari su Hadži Goran Kavžić, Goran Gajić, Marija Cvetičanin, Selena Bezbradica, Vladimir Božić. Dopisnici su Tamara Samardžić iz Vindzora, Kanada i Nina Radonjić iz Čikaga. Kako rekoše njih u ovom odgovornom poslu vodi moto: “Motiviše nas kvalitet!”

-Informacije iz EU i sveta za strane radnike se upotrebljavaju u političke svrhe. U EU naši ljudi su tretirani kao građani drugog reda. Otuda u rasejanju postoji veliki problem informisanosti i komunikacija unutar zajednica stranih radnika sa prostora Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije. Oni, uglavnom, prate svoje televizijske programe iz zavičaja, koji nisu nezavisni i istiniti, jer su nabijeni politikom i nacionalnom propagandom. Mi se direktno obraćamo našem narodu u rasejanju. Bavimo se njihovim pitanjim i problemima. Pomažemo im u adaptaciji u inostranstvu i čuvanju svoj nacionalnog ideniteta.U suštini TSD se bavi promocijom srpske nacije  i kulture u svetu, posebno u Evropi i Nemačkoj” – kaže o svojoj medijskoj misiji osvniač Hadži Dalibor Višić.

U planu je da Televizija srpske dijaspore iz Minhena uposli još dvadesetak novinara i dopisinika iz čitavog srpskog rasejanja, kako bi ovaj televizijski i medijski prostor pokrio sve Srbe sveta.

Naslovna fotografija: Hadži Dalibor Višić u redakciji Televizije srpske dijaspore u Minhenu

One thought on “Počela sa radom Televizija srpske dijaspore  

  • 27. априла 2020. at 11:39
    Permalink

    Svaka čast za ovu televiziju koja je bila neophodna da se naši informišu svakodnevno a ne kao do sada,pogotovo kako je stigao virus.Naši su počeli da dolaze u SRBIJU zbog lošeg odnosa prema našima u zemljama u kojima žive i rade .Lečenje i briga je bila loša i nikakva u dijaspori,zato su naši naglo počeli da dolaze u SRBIJU /oko 500.000 je došlo/,jer kod nas je većinom besplatno lečenje ili nešto minimalno.
    Naši treba da dolaze i ostaju ovde ,jer ih je virus opametio,da vraćaju decu i da sa njima ostaju ,jer je .SRBIJA bila uvek humana i socijalno odgovorna za svoje gradjane.Obaveštavajte realno,istinito i na vreme sve šta se dešava u svetu ,pogotovo sa našima u dijaspori,ako im treba neka pomoć oko poslova,projekata,ulaganja,kupovina kuća stanova,mogu se meni obratiti.+381616846156 Blagoje Ćurčić-ČAČAK,SRBIJA curcic.blagoje2@gmail.com +SREĆNO I BERIĆETNO+

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *