Počela sa radom Televizija srpske dijaspore  

Redakcija u Minhenu je posvećena promociji srpske nacije i srpske kulture u Nemačkoj, Evropi i svetu
Logo Televizije srpske dijaspore

Piše: Marko Lopušina 

U vreme kada se na Starom kontinentu pojavio opasni korona virus, u Mihenu je skromno i tiho počela sa radom prva Televizija srpske dijaspore (TSD) na svetu. Na njenom ekranu pojavile su se vesti i informacije o Srbima u Nemačkoj, o srpskom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji, o donaciji Fondacije “Mir Božji” iz Minhena petočlanoj porodici iz okoline Doboja i intervju sa gospodinom Daliborom Višićem, osnivačem, vlasnikom i glavnim urednikom ove nove televizije.

-Otvorio sam ovu srpsku televiziju da mladim Srbima, potomcima gastarbajtera u Nemačkoj, ali i samim Nemcima, ponudim istinu o srpskom narodu i o srpskom raju u našoj otadžbini. Cilj mi je da potomke naših vrednih radnika u čitavoj dijaspori vratim srpskim korenima, da ih informišem o tome koliko je naša otadžbina lepa, bogata, duševna. I da poboljšam informisanost i komunikaciju između srpske zajednice u Nemačkoj i kolonija naroda iz bivše Jugoslavije, kako bi naše odnose podigli na viši nivo – otkrio nam je osnivač televizije Hadži Dalibor Višić suštinu postojanja ovog srpskog medija u Minhenu.

Ideju o televiziji srpskih radnika i našeg naroda, koji živi u Bavarskoj, ovaj agilni biznismen je dobio kada je pre par godina shvatio da se nove generacije Srba u Nemačkoj gube svoj nacionalni identitet u opštoj globalizaciji Evrope i sveta.

Sam Višić je dete gastarbajtera i na svojoj koži je osetio kako se, kako nam je rekao, srpstvo urušava i iznutra i spolja. Rođen je 1974. godine u selu Piskavica pored Banjaluke, gde je išao u školu i odrastao. Osećajući opasnost od rata njegovi roditelji su ga 1989. preselili u Nemačku, na koju se nikada nije privikao.

-U Minehnu ima 30.000 Srba, a ja u ovoj gradu živim kao na čardaku ni na nebu, ni na zemlji. Pola svog života u Nemačkoj provodim ovde, a pola u Republici Srpskoj. Nisam se navikao na tuđinu, jer u meni bukti žeđ za otadžbinom, zavičajem i iskonskim srpstvom – opisuje svoj život Hadži Dalibor Višić, koji je danas vlasnik velike firme “VHD” za obezbeđivanje i poslovni saradnik Vlade Bavarske i nemačkih poslovnih koncerna.

Da bi ostvario svoju ideju o prvoj Televiziji srpske dijaspore u Bavarskoj, koju je nosio u sebi cele tri godine, Višić je iz Minhena je, kako nalažu zakoni, registovao ovaj medij u Nemačkoj kao svoje preduzeće.

-Nemačka administracija je prihvatila pun naziv Televizija srpske dijaspore, bez ikakvih problema, ali su se zato javili neki naši ljudi, koji su se „pobojali da nas Nemci ne zabrane“ – priča nam gospodin Višić, inače, predsednik Fondacije “Mir Božji”, za očuvanje i razvoj srpske kulture..

U redakciji TSD radi dvadesetak profesionalaca i stračnjaka za višegodišnjih iskustvima u novinarstvu, video tehnici i montaži, organizatori rada u televiziji. Glavni urednik je Rade Radovanović, urednici i novinari su Hadži Goran Kavžić, Goran Gajić, Marija Cvetičanin, Selena Bezbradica, Vladimir Božić. Dopisnici su Tamara Samardžić iz Vindzora, Kanada i Nina Radonjić iz Čikaga. Kako rekoše njih u ovom odgovornom poslu vodi moto: “Motiviše nas kvalitet!”

-Informacije iz EU i sveta za strane radnike se upotrebljavaju u političke svrhe. U EU naši ljudi su tretirani kao građani drugog reda. Otuda u rasejanju postoji veliki problem informisanosti i komunikacija unutar zajednica stranih radnika sa prostora Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije. Oni, uglavnom, prate svoje televizijske programe iz zavičaja, koji nisu nezavisni i istiniti, jer su nabijeni politikom i nacionalnom propagandom. Mi se direktno obraćamo našem narodu u rasejanju. Bavimo se njihovim pitanjim i problemima. Pomažemo im u adaptaciji u inostranstvu i čuvanju svoj nacionalnog ideniteta.U suštini TSD se bavi promocijom srpske nacije  i kulture u svetu, posebno u Evropi i Nemačkoj” – kaže o svojoj medijskoj misiji osvniač Hadži Dalibor Višić.

U planu je da Televizija srpske dijaspore iz Minhena uposli još dvadesetak novinara i dopisinika iz čitavog srpskog rasejanja, kako bi ovaj televizijski i medijski prostor pokrio sve Srbe sveta.

Naslovna fotografija: Hadži Dalibor Višić u redakciji Televizije srpske dijaspore u Minhenu

3 thoughts on “Počela sa radom Televizija srpske dijaspore  

 • 27. април 2020. at 11:39
  Permalink

  Svaka čast za ovu televiziju koja je bila neophodna da se naši informišu svakodnevno a ne kao do sada,pogotovo kako je stigao virus.Naši su počeli da dolaze u SRBIJU zbog lošeg odnosa prema našima u zemljama u kojima žive i rade .Lečenje i briga je bila loša i nikakva u dijaspori,zato su naši naglo počeli da dolaze u SRBIJU /oko 500.000 je došlo/,jer kod nas je većinom besplatno lečenje ili nešto minimalno.
  Naši treba da dolaze i ostaju ovde ,jer ih je virus opametio,da vraćaju decu i da sa njima ostaju ,jer je .SRBIJA bila uvek humana i socijalno odgovorna za svoje gradjane.Obaveštavajte realno,istinito i na vreme sve šta se dešava u svetu ,pogotovo sa našima u dijaspori,ako im treba neka pomoć oko poslova,projekata,ulaganja,kupovina kuća stanova,mogu se meni obratiti.+381616846156 Blagoje Ćurčić-ČAČAK,SRBIJA curcic.blagoje2@gmail.com +SREĆNO I BERIĆETNO+

  Reply
 • 14. јун 2020. at 21:31
  Permalink

  Срећан почетак и најбоље жеље за реализацију дивне идеје. Љубав према домовини се остварује кроз познату мисао „Упознај своју домовину да би је волео“. Ово је прилика да се млађе генерације упознају са богатом културом и историјом свога народа, а сви они, којима је душа у Србији, сазнају новости о домовини. Ви, својом телевизијом, градите део наше историје, постајете њен значајан део.

  Reply
 • 14. јун 2020. at 21:33
  Permalink

  Срећан почетак и најбоље жеље за реализацију дивне идеје. Љубав према домовини се остварује кроз познату мисао „Упознај своју домовину да би је волео“. Ово је прилика да се млађе генерације упознају са богатом културом и историјом свога народа, а сви они, којима је душа у Србији, сазнају новости о домовини. Ви, својом телевизијом, градите део наше историје, постајете њен значајан део.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *