Руска црква у избору за најбољи споменик у Фрнцуској

Прелепа руска православна Саборна црква Светог Николаја Чудотворца у Ници, у Француској, недавно је уврштена у ужи избор за такмичење „Најбољи архитектонски споменик Француске за 2020. годину“

Подршку за Саборну цркву Светог Николаја већ је дао градоначелник Нице Кристијан Естроси, извештава Корсунска епархија Руске Православне Цркве.

Ове године се у ужем избору налази 14 номинованих кандидата, укључујући такве познате атракције као што је Сент-Шапел у Паризу , комплекс палате-парка Шамп де Батеј у Нормандији и Ситадел Белфор.

Можете гласати за Саборну цркву Светог Николаја на веб страници овог такмичења тако што ћете кликнути на слику цркве и затим кликнути на дугме „Valider“. Саборна црква је последњи приказани споменик. Гласови ће бити пребројани 26. јула.

Историја руске катедрале Светог Николаја у Ници почела је почетком 20. века, када је у граду живело око 150 богатих и моћних руских породица. Заједница је постала толико велика да мала црква у улици Лонгшамп више није могла да прими све парохијане, па је одлучено да се изгради нова.

Средства коришћена за изградњу нове цркве дошла су из ризнице Светог цара Николе II, локалне заједнице и руског племства. Изградња цркве у близини Булевар ду Царевич започела је 1903, а завршена је девет година касније, 1912. године.

Изграђена је по дизајну архитекте Михаила Преображенског у стилу типичном за цркве Москве и Јарославља из 16. века – катедрала има пет купола.

Изразита карактеристика Саборне цркве је декорација за коју су делимично кориштени локални материјали: захваљујући комбинацији светлосмеђе цигле, млечнобелог камена и плавозелених украшених плочица, Катедрала се добро стапа с карактеристичним медитеранским пејзажима а да притом не губи на оригиналности.

Од 1923. године Саборном црквом управља Православно удружење из Нице (ACOR), које је под покровитељством Цариградске Патријаршије од 1931. године.

После дугог судског поступка, Касациони суд Француске потврдио је власништво Руске Федерације над Саборном црквом. У то време је била у лошем стању. Наредбом председника Владимира Путина, 2013. године су намењена буџетска средства за обнову и рестаурацију овог архитектонског споменика, која је извршена током 2015-2016. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *