Убрзан развој привреде Влике Плане

Недавном продајом три хектара земљишта у Индустријској зони према Великом Орашју, Општина Велика Плана наставља да ствара услове за још бржи развој привреде на овом подручју.

Земљиште је продато словачкој фирми Хенекен, која је најавила да ће изградити фабрику која ће запошљавати око 50 радника.

-Ова купопродаја показује колико је била добра политика куповине и инфраструктурног опремања земљишта у индустријској зони,  коју је Општина водила у последњих шест-седам година. Кад смо преузели одговорност за вођење општине имали смо у власништву општине мање од хектар земљишта у Индустријској зони. Сад, након ове продаје, имамо још седам хектара. То је предуслов да би дошли инвеститори – каже Игор Матковић, председник општине.

У истој Индустријској зони, у чије инфраструктурно опремање је локална самоуправа уложила више од 100 милиона динара, у току су радови на изградњи фабрике у којој ће бити произвођени соларни панели.

За шест година откако је одговорност за вођење општине преузела СНС Велика Плана се препородила. Посебно добри резултати остварени су у развоју привреде, запошљавању, изградњи саобраћајне инфраструктуре, реконструкцији јавних објеката и улагањима у образовање.

Од 2015. године у индустријској зони су отворене три фабрике: кланица пилића „Гавриловић“, у коју је уложено 2.000.000 евра и која запошљава 185 радника, млекара „Круна“, у чију изградњу је уложено 2.500.000 евра и која запошљава 40 радника и кланица крупне стоке, која у почетној фази производње запошљава 15 радника. Раније отворене компаније ПРОМЕК и ПЕИ су у последњих неколико година знатно прошириле своју производњу. Прва је број запослених са 80 повећала на 105, друга је изградила нову производну халу површине 3.000 метара и скоро утростручила број запослених – са 60 на 170.

У ужем градском подручју, након потпуне реконструкције оронулих зграда некадашњег „Перкона“, са производњом је почела текстилна конфекција „Макарон мода“, која запошљава око 150 радника. Под садашњом републичком и локалном влашћу, са радом је почела и фабрика панелних радијатора „Еуромет“, која има 50 запослених. Пре две године, на граници са паланачком општином, за неколико месеци, изграђена је корејанска фабрика за производњу електричних каблова у коју је уложено 20 милиона евра и  у којој је запослено више од 130 радника из Велике Плане.

Војна индустрија, која производи оклопна самоходна возила „Милош“ и „Лазар“ и хаубице „нора“ је број запослених са 150 повећала на 400. У фирми „ЦНЦ Обрада“ у Великом Орашју, која се бави израдом делова машина за фармацеутску индустрију, сада ради око 60 радника.

Компанија „НИС“ је у Великој Плани отворила нову пумпу, у чији изградњу је уложено 2.400.000 евра а завршена је и отворена у мандату претходне власти започета Фабрика воде у Трновчу, пројекат у који је уложено више од 10 милиона евра. У проширење изворишта воде из општинског буџета је уложено више од 120 милиона, док је држава обезбедила 174 милиона динара.

Поред Цариградског друма у Милошевцу формирана нова индустријска зона, у којој је компанија „Цмана“ подигла савремену фарму пилића. Највећи српски трговински ланац „ДИС“ је изградио савремену хладњачу за воће и поврће, површине 3.100 метара, у коју је уложено 2.200.000 евра. Компанија „Мали подрум Радовановић“ је отворила нову винарију, површине 1.900 метара, у коју је уложила 700.000 евра. Обновљен је и рад старе млекаре „Плана“.

Крај Цариградског друма, у Старом Селу, компанија „Дима“ изградила је две хале, које ће, кад буду стављене у функцију, а планирано је да то буде до краја ове године, представљати нови импулс развоју привреде Велике Плане. Прва хала површине 2.300 метара, са модерном хладњачом, служиће за складиштење пољопривредних производа. Друга хала, површине 1.100 метара, биће производни погон за прераду лешника. Вредност ове две инвестиције је 1.200.000 евра.

Хотел „Плана“ код Покајнице, који је био потпуно руиниран, реновиран је и поново ради. На ауто-путу код Крњева, уместо зидина некадашњег мотела, никли су нови мотел „Крњево“ и „Кафана за два дана“, репрезентативни објекти који запошљавају 60 радника.

Круну на развој угоститељства у Великој Плани представљају отварање хотела „Вир“ у центру града  и радови на изградњи хотела у склопу етно-села „Моравски конаци“.

О расту плањанске и српске привреде најбоље говори званични податак Републичког завода за статистику да је у последње три године из општине Велика Плана запослено  – 2.716 радника. Део њих је запослен у својој општини, део у другим општинама. Највише у Смедеревској Паланци, Свилајнцу и Рачи. Само од пореза на доходак очекује са да општински буџет до краја ове године приходује 686 милиона динара. А пракса из последњих шест година показује да је на крају сваке године приход од пореза на плате био значајно већи него што је било планирано.

Иначе, у години преузимања власти од стране СНС, остварени општински буџет износио је око 800 милиона динара, прошле године реализован је буџет од 1.315.000.000 а пре неколико дана локални парламент је изгласао ребаланс буџета којим су планирани приходи од милијарди и 600 милиона динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *