Србију убија бела куга

На Трећем демографском самиту у Будумпешти председник Србија изјавио је да се наша земља суочава са истим демографским проблемима као и цела Европа, да је прошле године бројчано изгубљен цео један град величине Кикинде, да је влада увела мере, али да резултати још нису видљиви. Породица је оаза из које потиче наша срећа, поручио је Вучић.

Александар Вучић је рекао да је Србија прошле године изгубила „цео један град“, будући да је умрло више од 100.000 људи, а родило се 63.175, што значи да је демографски минус за годину дана – 37.680 људи. Председник је рекао да је просечна старост у Србији 43,2 године, док је 20,2 одсто популације старије од 65 година. Како је рекао, ниједна генерација оних који су рођени после Другог светског рата није омогућила просту репродукцију.

Он је навео да је Србија у последњих 75 година имала падове и успоне, периоде мира и рата, просперитета и економске стагнације и пада, али да је наталитет од педесетих година двадесетог века испод нивоа потребног за „обнову популације“.

„То значи да, да би нас следеће године био исти број као данас, број деце по жени би требало да буде 2,1, а у Србији је 1,48“, рекао је Вучић.

Он је навео да је у Мађарској стопа наталитета 1,49, скоро иста као у Србији, али да су мере Виктора Орбана дале резултате. Вучић каже да су негативни трендови присутни и у богатим и у сиромашним земаљама, па да тако у Србији најбогатији делови земље, најбогатије општине у Београду, имају најмање стопе наталитета. Тако су, каже, и мере које су предузете дале резултата у најсиромашнијим деловима земље.

„Нико не може да гарантује, шта год да урадите, не знате да ли ћете добити позитивне резултате. Тако су мере у једној земљи, које су довеле до побољшања, нису успеле у некој другој“, рекао је Вучић.

Он је навео да све земље, због будућности своје, али и будућности Европе, треба да раде заједно на том проблему. Вучић подсећа да је Србија покренула мере за подизање наталитета али да резултати још нису толико видљиви иако су у односу на ранији период та средства устростручена. Ове године, како је рекао, имали смо прве мале резултате.

„Први резултати видљиви су у најсиромашнијим регионима Србије али не и у оним најбогатијим. Нисмо у стању да променимо свест средње класе и зато нисам баш велики оптимиста и то је једна од разлога зашто сам овде – да чујем вас, шта можемо да учинимо заједно и како да се изборимо са тим проблемом у будућности“, казао је Вучић.

Навео је и да је за првих седам месеци ове године рођено 741 беба више него прошле, што је благ раст, као и да је забележен раст броја бракова али да је ту проблем то што је просечна старост људи који ступају у брак око 44 године, због чега Србија изгуби читаву једну генерацију.

Демографски проблеми су проблеми читаве Европе, а негативни трендови по том питању у Србији имају следеће карактеристике: старење становништва, касно рађање, миграције.

„Има пуно простора да сарађујемо по овом питању, верујем у ту сарадњу“, поручио је Вучић учесницима демографског самита, наводећи да је то сада један од кључних циљева Србије.

О демографским изазовима и мерама које треба предузети како би се зауставио младих радно способних људи говорили су премијери Мађарске и Чешке.

„Морамо се у потпуности удаљити од схватања да миграција може бити решење за проблем наталитета ако Европу у будућности не буду настааљивали Европљани. То ће заменити становништво на нашем континенту, када говоримо о породици и подршци породици мислимо на традиционалну породицу. Ако се не рађају деца нећемо имати ни породицуи ни државу“, рекао је Виктор Орбан.

Фото: Председништво Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *