U rodnom mestu Svetog Save niče velelepni hram

Na samo par kilometara od Novog Pazara u podnožju planine Golije u čuvenoj Deževskoj dolini smestilo se selo koje jedva da broji dve stotine stanovnika, a za koje se može reći da je jedno od najvažnijih za celokupno postojanje Srba i srpstva.

Miščići su mesto gde se 1175. godine rodio Sveti Sava, tu je počelo stvaranje srednjovekovne države, a svaki kamen i grumen zemlje svedoci su davne istorije. Tim putevima hodio je rodonačelnik dinastije Nemanjića, ali i njegovi sinovi Nemanja, Vukan i Rastko.

“Prema narodnom predanju kada se Stefan Nemanja vraćao iz ratnog pohoda, njegova supruga Ana dočekala ga je u ovom mestu držeći u rukama tek rođenog Rastka. Кad ga je ugledao on ga je uzeo u ruke i govoro “mišče moje malo, miščiću moj” i tako je ovo selo i dobilo ime Miščići”, započinje priču za RINU paroh deževski Ivan Jeremić.

Uprkos nemerljivom istorijskom značaju ovog sela, dugo je bivalo potpuno zaboravljeno od svih, a srpska narodna baština zarastala je u korov. Da se u njemu rodio jedan od najvećih srpskih svetitelja podsećala je samo tabla na ulazu i mali krst postavljen tamo gde je bila rodna kuća Nemanjića.

Međutim, poslednjih godina to se, na svu sreću, konačno menja a ovo mesto dobija pažnju koju zaslužuje. Zahvaljujući verujućem narodu uz blagoslov Eparhije raško -prizrenske i veliku pomoć države, počelo se za izgradnjom hrama u Miščićima koji će biti posvećen upravo Svetom Savi.

“Ovo će biti zavetni hram jer smo se zavetovali da ćemo uz pomoć Božiju završiti njegovu izradnju, da će se ovde obavljati bogosluženje i da ćemo širiti ono šta je Sveti Sava propovedao, učio i širio veru pravoslavnu. Počeli smo sa radovima zahvljajući donacijama verujećeg naroda, kako iz Srbije tako i iz dijaspore. Ono što nas raduje jeste i što je država prepoznala značaj ovog mesta, uključila se i obezbedila nedostajuća sredstva kako bi gradnja bila završena. Očekujemo nastavak građevisnke sezone i nadamo se uz pomoć Božiju da će radovi biti završeni do kraja ove godine”, izjavio je paroh Jeremić.

U Drezničkoj dolini se konačno nadaju da će ovo sveto mesto, selo Miščići, uz izgradnju hrama postati nezaobilazna tačka dečjih i đačkih ekskurzija, kako bi mladi naraštaji videli odakle je sve počelo i upoznali se sa svim onim što su Nemanjići i Sveti Sava uradili za naš narod.

“Da bi mirno živeli u sadašnjosti i uspešno gradili budućnost, moramo znati našu prošlost. Кo smo i odakle potičemo. Tako ćemo sačuvati naš nacionalni identitet i zajedništvo. Od kako je počeo da se grad hram, kao i da je čitava Deževska dolina živnula. Imamo mlade ljude koji se vraćaju u selo, one koji ostaju i ovde odlučuju da grade dom i porodicu. Rađa se više dece i to je ono što nas raduje. Nekada su vernici odavde morali ići u hram u Novom Pazaru, sada će imati i svoju Božiju kuću”, naglasio je paroh deževski.

U planu je da uz hram bude izgrađen i zvonik u visini same građevine, dečje igralšte u neposrednoj blizini i vizitorski centar. Meštani se nadaju, da će selo konačno živnuti, jer ne postoji bolje i autentičnije mesto od Miščića na kom srpski đaci mogu bolje naučiti srpsku istoriju i sve o dinastiji Nemanjića.

Ova regija ima ogroman potencijal kad je u pitanju verski turizam, jer se u blizini nalazi i Crkva Svetog Petra i Pavla, manastiri Sopoćani, Đurđevi stupovi i Crna reka.

Tekst i foto: RINA

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *