У припреми резолуција и о злочинима над Србима

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да је најављена резолуција о Сребреници у америчком Конгресу резултат лобирања бошњачке заједнице у САД, те истакао да је покренута акција српске заједнице у Америци да буде донесена резолуција и о страдању Срба и Хрвата у рату у БиХ.

„У разговорима са представницима српске заједнице постоји акција која би увела резолуцију где се изграђује мишљење Конгреса и утврђује да су и Срби и Хрвати страдали у рату у БиХ, а истовремено да би била осуђена такозвана Армија БиХ која је одговорна за страдања српског и хрватског народа у Сарајеву“, рекао је Кесић.

Он је навео да је та резолуција у припреми, те да очекује да се на јесен појави њена прва верзија, преноси РТРС.

„Важно је да се српска заједница укључи, не само у припрему нове резолуције, већ и да догодине резолуција о Сребреници, која се понавља, не буде толико једнострана и да се покаже да су тамо страдали и Срби и да су акције такозване Армије БиХ у тој регији биле доста проблематичне, имајући у виду колико су цивилне жртве са српске стране остале незапамћене, барем што се тиче Запада“, нагласио је Кесић.

Он каже да у резолуцији о Сребреници, нема ништа ново и да то не треба дизати на неки значајан ново.

„У суштини резолуција о Сребреници је симболична подршка која је излобирана од бошњачке заједнице, али на неки начин то отвара нови елемент борбе око БиХ, а то је да ће и српска, а претпостављам да ће се укључити и хрватска заједница, односно да се утврде чињенице о рату и да се поштују жртве из српског и хрватског народа“, оценио је Кесић.

Према његовим речима, резолуција у вези са Сребреницом има више циљева.

„Првенствено то је излобирано од бошњачке заједнице у Америци још пре десетак година, а они који предлажу резолуцију су чланови Конгреса који имају већи број Бошњака у својима општинама. Ту су и политичке поруке које се убацују у текст“, наводи Кесић.

Он додаје да је други циљ да се покаже „исправност“ свега што су САД радиле деведесетих година прошлог века на Балкану.

„Значи, ако се утврђује да је тамо био један народ који је испао жртва, онда то говори да су Американци били у праву када су интервенисали. Такође, Конгрес је тих година био кључни мотор који је притискао администрацију тадашњег председника Била Клинтона да интервенишу“, рекао је Кесић.

Он наводи да то на неки начин потврђује оно што су тада многи тврдили – да је Америка спасила и изградила нову државу за коју, како каже, „видимо како сада функционише“.

Кесић наглашава да треба имати у виду да је српска заједница у САД сада много јача него раније.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *