U Mionici će biti izgrađena Kuća Kolubarske bitke

U centru Mionice, biće izgrađena Kuća Kolubarske bitke, posvećena najvećoj pobedi srpske vojske nad Austrougarima u Prvom svetskom ratu, kojom je komandovao slavni vojvoda Živojin Mišić, rođen u obližnjem selu Struganiku.

SPOMEN-OBELEŽJE NA MOSTU „Vojnici! Deco! Stanite! Uspravite se! Okrenite lice neprijatelju!“ – tim rečima Živojin Mišić zaustavio je na mostu preko reke Ribnice u Mionici potpuno rasulo Prve srpske armije, na čije čelo je neposredno pre toga postavljen, umesto ranjenog i bolesnog komandanta Petra Bojovića. Samo dve nedelje kasnije, na čelu Prve armije, pobedio je austrougarsku vojsku… Na Ribničkom mostu postavljeno je spomen-obeležje tom istorijskom događaju, na kom su upravo ove reči vojvode Mišića uz njegov izliveni portret.

Jedinstvena u Srbiji, biće izgrađena po uzoru na panoramu čuvene Borodinske bitke, načinjene na stogodišnjicu velike pobede Kutuzova nad Napoleonovom vojskom. Kuća Kolubarske bitke biće podignuta u atrijumu Kulturnog centra Mionica, nekoliko stotina metara od mosta na reci Ribnici, na kom je vojvoda Mišić zaustavio povlačenje srpske vojske i preokrenuo tok rata.

-Srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici – kaže Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.

– Zahvaljujući junaštvu, kao Leonida i Spartanci, upisali su se u anale ratovanja, a Kolubarska bitka širom sveta simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima Kolubarske bitke je istina Srbije i slobodoljubivog čovečanstva. Srbija koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, sačuvaće junačko delo svog seljaka, koji je obukao vojničku uniformu, branio i odbranio zemlju i učiniće ga dostupnim svima.

Mionica je pravo mesto za takav projekat, jer je vojvoda Mišić upravo ovde, na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad srpskom Prvom armijom.

Uz tonski i video-prikaz same Kolubarske bitke, posetioci će moći da vide i originalne fotografije i dokumenta. Projekat Slobodana Jevtića Pulike predviđa da Kolubarska bitka bude ovekovečena 33 dugim i osam metara širokim muralom, koji će on oslikati. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljeska gnezda, topovi, periskopi za osmatranje austrougarske vojske… Sve će biti „začinjeno“ mirisom baruta, zvukovima topovskih plotuna, rafalima mitraljeza, zveketom oružja, povicima vojnika…

– Prizemlje će biti rezervisano za ambijent Kolubarske bitke, a na spratu planirana je postavka posvećena samoj pobedi, ordenju, zastavama i svemu što predstavlja zaostavštinu slavnog Mioničanina, vojvode Mišića – kaže Janković. – U centru Mionice nalazi se spomenik slavnom vojskovođi, a u njegovom rodnom Struganiku, u kući vojvode Mišića, smešten je muzej posvećen velikom srpskom vojskovođi. Uvereni smo da će zajedno sa budućom Kućom Kolubarske bitke to predstavljati kulturno-istorijsku i turističku celinu, koja će na najbolji način da predstavlja slavnu, junačku, veliku srpsku istoriju.

Tekst: Branko Ouzović/Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *