Лечење дијабетеса без лекова и игле

Лечење дијабетеса типа 2 могло би да буде могуће без лекова и игле за инсулин. Научници су на трагу нове терапије којом би се излагањем пацијента статичком електрицитету и магнетном пољу успешно нормализовао ниво шећера и инсулинска резистенција.

Нову, неинвазивну методу терапије за дијабетес разрађују научници са Универзитета Ајова. Они су излагањем лабораторијских мишева статичком електрицитету и магнетном пољу неколико сати дневно, успели да им контролишу и нормализују ниво шећера у крви.

Добровољно давање крви

„Открили смо даљински управљач за контролу дијабетеса. Излагање електромагнетном пољу током краћег периода смањује ниво шећера у крви и нормализује одговор тела на инсулин. Ефекти су дугорочни, па би таква терапија могла да се прима ноћу током спавања, како би ниво шећера био нормалан цео дан“, казао је Калвин Картер, један од аутора студије која је објављена у часопису „Сел метаболизм“, пише Сајенс дејли.

Ово неочекивано откриће могло би да има озбиљан утицај на начин лечења дијабетичара, нарочито пацијената којима су тренутни третмани непрактични.

Ова студија показала је да електромагнетни утицај мења баланс оксиданата и антиоксиданата у јетри, те на тај начин побољшава одговор тела на лучење инсулина. Све то захваљујући молекулу који се понаша као „магнетна антена“.

Научнци су до овог открића дошли сасвим случајно. Један од учесника студије, докторанд Суни Хуанг, требало је да вежба вађење крви из мишева и мерење нивоа шећера. Картер му је за то дао мишеве које је претходно излагао електромагнетном зрачењу у другом експерименту, којим је испитивао његов утицај на понашање животиња.

„Налази су били веома чудни, јер је нормално да лабораторијски мишеви имају висок ниво шећера у крви и дијабетес тип 2, будући да имају генетску предиспозицију за појаву ове болести. Међутим, сви мишеви који су били излагани електромагнетном зрачењу имали су нормалан ниво шећера у крви“, каже Хуанг.

Уследило је истраживање које је показало да комбиновано излагање статичком електричном и магнетном пољу редукују ниво шећера у крви. Уочено је и да излагање електромагнетном пољу, које је јаче од Земљиног око 100 пута, за три дана доводи до нормализације нивоа шећера у крви.

Овај тим намерава да настави испитивања на већим животињама, а надају се могућности да би њихово откриће могло да буде испитано и на људима, будући да до сада није било негативних ефеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *