Сачувано јединство Српске цркве

Одлуке Сабора потврдиле јединство СПЦ Под председавањем његове светости патријарха српског г. Иринеја, ванредни Црквени сабор Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци, 29. фебруара 2020. године, донео је следећу одлуку:
1. Српска Православна Црква у Северној, Средњој и Јужној Америци ради уклањања неспоразума поново потврђује своје нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и наглашава да је била и остала канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске Православне Цркве, са седиштем у Београду, Србија.
2. Ванредни Црквени сабор усваја одлуку Светог Архијерејског Синода Бр. 995 и 1009/зап. 638 од 25. септембра 2019. године која гласи: „Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци…. које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“.
3. Све кораке по питању Устава оставити Епископском савету и Светом Архијерејском Синоду на решавање и, када се постигне усаглашена верзија, исту доставити Светом Архијерејском Синоду за Свети Архијерејски Сабор.
4. О овој одлуци Црквеног сабора известити све црквено-школске општине и све црквене јединице на подручју Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци. Када је Његова Светост,
Патријах српски, господин Иринеј прочитао ове одлуке, претходног дана потврђене на седници петочланог Епископског савета за северну, Срдњу и Јужну Америку, у црквеној сали Светог Ђорђа,устало је свих 250 свештеника и представника америчких и канадских апарохија и поздравило их брним аплаузом.
Тиме је стављена тачка на контроверзе и недоумице које су изазвали поједини чланови Устава донесеног прошле године, а верницима у САД пао тежак камен са срца. Тиме су недвосмислено стављене ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју. Око тог питања више неће бити никаквог спора.
И сам Патријарх који је председавао Црквено-народним Сабором, био је пријатно изненађен степеном јединства који влада међу јерархијом и народом. Патријарх и епископи су се сложили, а сабор прихватио, да питање територијалног ограничења Устава спада у искључиву надлежност Епископског савета и Светог Архијерејског Сабора те је одлучено да петочлани Епископски савет усаглашену верзију достави Светом Архијерејском Синоду за Свети Архијерејски Сабор на коначно одобрење.
Седници Сабора претходио је свечани дочек, а потом Архијерејска литургија на којој је владика Лонгин у поводу 35. годишњице успешног ширења православља дарован „панагијом“. Окружен пажњом и дивљењем верујућег народа, како и заслужује, патријарх Иринеј је на сваком месту ширио речи љубави. Посетио је дом Џуди Везмар и сусрео се са деведесетогодишњим Никодијем Михаиловићем Белим, ветераном српске краљевске војске у отаџбини.
Зоран Милић, велики дародавац Српске православне цркве, овај пут у улози личног Патријарховог возача, одлично је обавио своју дужност. Његова светост ће у наставку посете САД обићи парохије наше Цркве у Мајамију, Вашингтону и Њујорку.
Патријах Иринеј, амерички епископи и верници послали су поруку подршке народу у Црној Гори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *