У Београд стиже биста руског светитеља

Камион са бистом Александра Невског која је поклон Санкт Петербурга Београду поводом обележавања 800. годишњице од рођења великог руског кнеза, војсковође и светитеља, како јавља Оливера Икодиновић за Спутњик, кренуо је данас из северне руске престонице пут Србије.

Биста је симболично отправљена из Лавре Александра Невског у Санкт Петербургу, где је и освештана, a у Београд ће стићи за неколико дана.

Бронзана биста са постаментом тежи 2,15 тоне, а висина бронзане скулптуре је 115 центиметара. На споменику су на руском и српском језику златним словима угравиране речи светог Александра Невског: „Бог није у снази, него у истини“.

Биста је израђена у Краснодарском крају, а аутор је Анатолиј Дементјев, вајар и члан Савеза уметника Русије, који је и аутор Споменика Пушкину на Азову и Чехова у Таганрогу.

Овај петербуршки поклон биће постављен у порти Цркве Александра Невског на Дорћолу, а како је раније најављено, биста ће бити откривена у октобру или новембру.

Александар Невски је симбол борбе за очување православља, па је зато као светац поштован у свим православним словенским народима и Црквама. Русија ове године обележава 800 година од рођења ове, најзначајније личности у историји Русије, а поводом јубилеја се током целе ове године одржавају разне свечаности и манифестације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *