У Србији за дијаспору тестови на корону бесплатни

За све грађане Србије који се из иностранства враћају у земљу у циљу спречавања ширења корона вируса организовано је бесплатно узимање узорака за тестирање на ковид 19 у неком од завода за јавно здравље, изјавила је за Танјуг начелница одељења за санитарни преглед у Градском заводу за јавно здравље Мирјана Миленковић.

У зависности да ли се брис из грла и носа шаље у Клинички центар Србије у лабораторију ватрено око или на „Торлак“, резултат се чека неколико дана и након тога престаје законска обавеза о самоизолацију у трајању од 14 дана, рекла је начелница Миленковић.

Грађани Србије на уласку у земљу од граничне санитарне инспекције добијају смернице ком градском заводу да се јаве, а када то учине добијају термин за тестирање. Према њеним рецима, сваки грађанин је дужан након добијања теста, ако је негативан да се јави надлежној станици полиције која је контролисала поштовање мере о самоизолацију.

Начелница је додала да се у Заводу поштују све мере приписане за спречавање ширења вируса. Додала је да се тестирање врши на посебном пункту, на коме грађанин попуњавају још један формулар.

Тестирање се врши још у нешто више од 20 завода и института за јавно здравље широм Србије. Грађани који дођу у Београд у року од 24 сата треба да се јаве на мобилни телефон Градског завода наведен на сајту од 8 до 12 сати сваки дан осим недеље 064 8503062.

У Заводу додају да тестирање није обавезно уколико желе да буду у самоизолацији 14 дана. ПЦР тест за грађане који желе да оду у иностранство у земље које инсистирају на тесту кошта 6.000. Тај тест моћни ће да ураде у КЦ Србије.

Цена теста у Аустрији је 190 евра у САД око 120 долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *