„Престо Светог Саве“ најбољи међу 530 филмова

Анимирани филм „Престо Светог Саве“, који је настао као резултат сарадње Културно-просветног центра при Српској православној црквеној општини у Љубљани и Студиом дечије-омладинске анимације ДОМ из Сремских Карловаца, на IX Међународном омладинском филмском фестивалу „Свет миру“ одржаном у Јарославској области у Русији, освојио је прво место и награђен је лауреатом првог степена у категорији дечијих филмова о православљу.

Анимирани филм „Престо Светог Саве“ је један од око 530 филмова пристиглих на Фестивал са разних страна света: Белорусије, Украјине, Јерменије, Киргистана, Италије, Србије, Босне и Херцеговине, Кине, Индије, Хрватске…

У изради овог анимираног филма учествовала су и деца, полазници веронауке при храму Светих равноапостолних Кирила и Методија у Љубљани.

Ово је већ трећи филм који настаје као плод сарадње Црквене општине и Студија за дечију и омладинску анимацију ДОМ из Сремских Карловаца, а уз финансијску подршку Министарства спољних послова – управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Претходна два филма: „Азбукољуби“ и „У почетку беше слово“, награђена су значајним признањима на међународним филмским фестивалима.

Део филма снимљен je на радионицама одржаним у црквеној општини. На овим радионицама деца су се прво подсетила житија и значајa овог великог светитеља, затим су имала задатак да се присете великих Срба из наше историје који су ходили путем Светог Саве, као и да осмисле своја будућа дела којима ће показати да су и они сами наследници Светога Саве.

Деца су своје идеје цртала на папир, затим их моделовала од пластелина, па проанимирала. На крају, на радионици звука, су снимљени дечији гласови којима је цео филм озвучен. Снимљени материјал монтиран је као део филма „Престо Светог Саве“, док је други већи део филма снимљен у студијским условима у Сремским Карловцима.

Филм говори о животу и значају овог великог светитеља. Својим садржајем ослања се на житије Светог Саве од Св. Владике Николаја, а својим ликовним изразом, на традицију православне иконе. Изглед главних јунака инспирисан је фрескама из средњевековних манастира, задужбина светих Немањића. Са друге стране, режисер филма је четрнаестогодишњи дечак, те је ова важна и озбиљна садржина пренета и испричана лаким језиком, деци разумљивим и пријемчивим уз симпатичне гегове који филму дају ноту духовитости неопходну да би малишанима филм био занимљив.

На овај начин, деца из Љубљане су се упознала са овим важним догађајем из наше историје, негујући на креативан и стваралачки начин свој језик, културу и идентитет. А српска деца широм света добила су пажње вредан анимирани филм о Светом Сави.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *