Тробојке широм Србије, Српске, али и Црне Горе

Србија и Република Српска данас обележавају 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а тим поводом широм Србије и РС вијориле су се тробојке и одржане су бројне манифестације, а у Београду је одржана централна свечаност на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи. За данашњи празник узет је дан почетка пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.

Никада се више нећемо никоме извињавати за српску тробојку. Носићемо је поносно од Аустралије до Јужне Америке, да носимо српско име и презиме, рекао је председник Србије Александар Вучић на централној манифестацији у Београду посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да се ради о празнику идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и где идемо.
Вучић је, на почетку свог говора, указао да је краљ Петар Први Карађорђевић уручио јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци, те подвукао да ниједна од њих, није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.
„Јунаци којима је поверен задатак да се старају о застави прошли су све битке Балканског рата, и Првог светског рата да би на данашњи дан јуришајући под тим барјацима кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима, нашим прецима јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде, албанске споменице“, нагласио је он.

Тог 15. септембра једини план је била слобода, рекао је Вучић и додао да је тај дан био још један у низу таквих плебисцита, када смо без обзира на крваву цену бирали слободу.

Вучић је казао да им је српска тробојка црвено, плаво, бела била важнија, већа и преча од живота јер је опомињала да слобода Србије нема цену ни алтернативу. Зато су, додаје, барјактари гинули, али су заставе преживеле.
„Њих није било, али застава увек јесте. Због њих и свих других који су под том заставом дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, поручио је он.
Обележавање Дана српског јединства у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Вучић је истакао да је то празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура традиција и вера, али и вредности целог друштва, који чине једну државу цивилизованом, уређеном, способном да памти али и да зна зашто и шта јој је чинити.
Председник Србије рекао је да „славимо заставу јединства и слободе“
„Не желимо да угрозимо било кога, већ да имамо право на име, језик, веру, традицију, постојање, достојанство, право да сами одлучимо када ћемо и шта да заборавимо, а заставу нашег страдања никада нећемо заборавити. Само наша застава смета свима и очекују да се правдамо и извињавамо, носићемо је свуда по свету, За нас не постоји ништа важније ни прече од јединства нашег
народа, а не треба нам ништа туђе“, рекао је Вучић.
Додао је да „наша тробојка није позив на једноумље, већ на чување свих наших разлика под симболом слободе и идентитета, није ово српски свет за који нас оптужују, већ свет у коме можемо да изговоримо име и презиме народа коме припадамо“.
Он је поручио да је овај датум заснован на заједничкој патњи.
„Уз чувени поклич војводе Мишића: „Браћо, не стајте до Србије!“. Имамо право на достојанство, на сећање, право да сами одлучимо када ћемо и шта да заборавимо, и себи и другима“, подвукао је Вучић.
Још једном је поновио значај слободе.
„Робови су увек исти, јер су поробљени, а слободни људи су различити, управо зато што су слободни. Наши непријатељи кажу да смо измислили нашу историју, јер смо се додворавали другима. Толике жртве смо поднели да угледамо светло слободе. Заборављајући на своју славну историју и наше вође, владике, кнежеве, јунаке и народ. И вечерас очекују да им се извињавамо.Нећемо више“, истакао је Вучић.
Вучић је одговорио, како је рекао, свима онима који нас данима нападају из региона, а и некима у нашој земљи.
„Кажу, измислили сте празник. Измислили смо пробој Солунског фронта, ако ћемо тако, измислили смо и Стефана Немању. Нисмо, измислио је Стефан Немања нас. Очекују од нас да им се правдамо и да им се вечерас извињавамо и да кажемо: извините, молим вас, што имамо нашу заставу. Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо, носићемо је с поносом, носићемо је свуда по свету“, поручио је председник.
Не треба нам ништа туђе, само хоћемо да будемо своји на своме, не требају нам друге границе, подвукао је.
„Не треба нам баш ништа, само да смемо да кажемо да носимо српско име и да носимо српско презиме“, рекао је председник.
Истакао је да „Србија има нови план за будућност, ону на коју ћемо се поносити својом заставом знајући да је она застава слободе и застава мира, али и застава будућности“.

Не можемо волети друге ако не волимо свој род и народ и не можеш бити светски, а да ниси свој, поручио је патријарх српски Порфирије на централној манифестацији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Патријарх Порфирије је позвао српски народ да буде јединствен и грађане да никад не буду вођени себичним и ситним страстима и интересима, као и да не буду супротстављени једини другима.

„Не можемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо свога оца, мајку, брата, сестру, комшију, своју породицу, свој род, свој народ“, рекао је патријарх и додао „не можеш бити светски, а да ниси свој“.

Он је навео да се тако јединство изграђује од конкретног, појединачног, личног ка општем и свеопштем, а да је сваки други редослед неприродан и може да створи посебно дубоке проблеме.

„Зато морамо на првом месту упознати себе, оно што нас окружује и упознати оно што је наше, да бисмо могли да растемо, напредујемо и идемо даље, а исто тако морамо спознати своје слабости како бисмо се исправљали и били бољи“, истакао је патријарх.

„Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај боже били у конфликту. На тако заснованим циљевима наше јединство и свако друго јединство постало би деструктивно, претворило би се у своју супротност и вратило би се у бумеранг који би нас растргао“, нагласио је патријарх.

Сваки човек је створен са својим даровима и способностима и својим посебним личним печатом, а опет је у заједници са свим људима и различит од њих, напоменуо је патријарх Порфирије.
„Кажем различит, а на супротстављен, не противречан другоме. Човек може да спозна себе, своју општост и посебност, тек у међусобном прожимању са другим људима, да има могућност да расте и дарује себе другоме, али и да се обогаћује другим“, казао је патријарх.
Слика може припадати напољуЗато не чуди, додао је, да је први благослов божји упућен људима била заповест о породици.
„Породица није дата да би била циљ по себи него да би конкретно училиште у којем се учимо изграђивању јединства, различитости и љубави према другоме, да бисмо истовремено себе даривали другима и откривали и живели личне димензије свога бића“, навео је патријарх Порфирије.

 

Ми у Републици Српској смо загледани у Србију, и ми је волимо. Ми имамо своју Републику, али наша држава је и Србија, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, на централној манифестацији у Београду посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
„Јединство смо увек показивали у најтежим историјским тренуцима, и то је дало карактер нашем народу, који се разликује од других поданика, и од оне далеке 1389. до 1914. године. Пролазили смо голготе, али нисмо дали слободу, која нам је у генима, јер Србин не може да живи без слободе“, нагласио је Додик.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је и у Црној Гори. У Будви, и још неким градовима истакнуте су српске заставе, а час патриотизма одржан је на мосту на реци Тари (на сливи) где је такоиђе на импресиван начин истакнута огромна тробојка. Тробојка од сто метара раширена је у у Пљевљима.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *