Глас открива да ли сте заражени

Тим експерата са америчког Универзитета „Карнеги Мелон“ представио је рану верзију апликације „Ковид војс детектор“, за коју се тврди да може да препозна заражене вирусом корона и то само преко анализе гласа.

Циљ је да се створи доступан начин за препознавање болести, а биће довољно да корисници нешто изговоре у микрофон телефона да би апликација након тога утврдила да ли су заражени.

Алгоритми су још увек у фази развоја, а креатори тврде да би могли да постану драгоцени алати у праћењу даљег ширења вируса. Од корисника се тражи да се закашљу у микрофон телефона или компјутера, издекламују слова абецеде, након чега апликација избацује резултате који корисника информишу о томе колика је вероватноћа да има Ковид-19.

Нова апликација се још увек отвара уз упозорење да се не ради о поузданом средству за постављање дијагнозе и да не може да буде замена за лекарски преглед и тестове које је одобрила Светска здравствена организација, преноси портал Пи-си прес.

Даље се истиче да апликација никада неће бити поуздана као узимање бриса, али да би, када буде готова, могла да послужи за прве прегледе и контролисање великог броја људи у рекордном року.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *