Мило у Хагу сведок Тачија?

Председник Црне Горе Мило Ђукановић можда би ускоро могао да оде у Хаг као сведок одбране председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија против кога је подигнута оптужница за ратне злочине на КиМ пред Специјалним тужилаштвом и судом за ратне злочине, наводи Међународног институт за балканске и источне студије (Ифимес), позивајући се на међународне изворе и аналитичаре.

“Мило Ђукановић има двоструку хипотеку, криминалну и злочиначку, и свака акција која за циљ има повезивање у региону, као што је “мини Шенген”, која је најважнија регионална иницијатива у протеклих 30 година, нађе се на удару таквог режима”, наводи Ифимес у тексту под насловом “Парламентарни избори у Црној Гори 2020: Крај ере Мила Ђукановића”.

Даље се наводи да би Мило Ђукановић морао да одговара за почињене ратне злочине пред судом у Хагу, као и да ратни злочини никад не застаревају.

“Аналитичари сматрају да би Мило Ђукановић ускоро могао да се нађе у Хагу као сведок одбране актуелног председника Косова Хашима Тачија, против ког је подигнута оптужница за ратне злочине на Косову пред Специјалним тужилаштвом и судом за ратне злочине на Косову (КСЦ-СПО)”, наводи овај институт и додаје:

“Наиме, међународни извору поседују информацију да ће Ђукановић бити Тачијев сведок и подсећају да је Ђукановић требало да буде сведок одбране једног од највиших званичника из Србије пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (ИЦТY) у Хагу, али је запретио породици оптуженог, да би он касније одустао од захтева за Ђукановићевим сведочењем. Оправдано је питање да ли ће исто урадити и у случају Тачи.”

Информације да Ђукановић већ разговара о продаји своје имовине и власничких удела са странцима показују да покушава да сачува незаконито стечену имовину. При том треба имати у виду, да уговор о продаји и/или преносу тако стечене имовине и власничких удела може да се прогласи ништавним када дође до промене власти и демократизације Црне Горе, наводи се у анализи Ифимеса.

Додаје се да не би требало искључити ни могућност политичког азила за Мила Ђукановића како би избегао судско процесуирање, а већ су у опцији две земље.

“Аналитичари сматрају, да је важно да се осигура мирна транзиција власти у Црној Гори, без угрожавања мира и стабилности, јер је то важно не само за Црну Гору него и за регион. Пад најстаријег европског 31-годишњег режима даје наду да дефинитивно може доћи до просперитета региона Западног Балкана. Због тога је важно да се политичке странке и коалиције, које себе сматрају демократским и нережимским, пре избора обавежу да неће улазити у ни у какву коалицију и аранжман са Демократском партијом социјалиста (ДПС)”, наводи се у тексту института и закључује:

“Крај ере Мила Ђукановића је неминован и донеће слободу и просперитет грађанима Црне Горе, региона, али и међународној заједници, јер је опсег међународног криминала Ђукановићевог режима високотарифним робама знатно оштећивао буџете бројних држава.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *