Тестирајте, да би знали ко болује!

Евроспке земље, после Кине, пре свега Италија, Француска и Шпанија, трпе ужасне последице коронавируса. Свакодневно се броји на стоине мртвих, а на старом континету још нема правог рецепта за сузбијање опаке заразе и ублажаванје последица. Карантин је за сада једини лек, који у поменуте три земље и не даје баш велике резултате, а научници се споре око тога да ли треба тестирању на корону подргнути што више грађана или само оне који су озбиљно болесни.

Данска је међу земљама чија је влада и здравствени систем заузели став да се тестирају само тешко болесни што је код многих наишло на критике, међу њима је познати вирусолог Кристијан Г. Андерсен, који ради на иституту у Калифорнији и саветује америчку владу шта треба да чини у погледу сузбијања и борбе против коронавирус, а иначе је Данац.

-Кад ми је сестра рекла да су се тестови пацијената са симптомима зауставили код куће у Данској, у почетку нисам веровао, јер је то апсолутно лудо. Најважнија ствар у борби против ове епидемије је знати ко је заражен, а ко није. Ако престанемо са тестирањем, нисмо успели, рекао је Кристиан Г. Андерсен за дански дневник Политикен.

У почетку су здравствене власти у Данској имале стратегију откривања и карантина свих заражених коронавирусом, као и оних с којима су биле у контакту. Прошле недеље су промениле стратегију како би првенствено тестирале тешко болесне. Према Националном одбору за здравство, не треба тестирати људе који немају јаке симптоме или нису изложени ризику.

Образложење за овакав став, који како оцењује Андерсон, може многе коштати живота, јесте то што тест није пресудан за то како се појединац треба понашати, а њихова препорука је останите код куће и избегавајте блиски контакт са другима.

И Светска здравствена организација (СЗО) топло препоручује земљама да тестирају што је могуће више на коронавирус. Јужна Кореја у томе је отишла најдаље и била веома успешна.

Међутим директор Здравственог одбора Сорен Бростром рекао је на конференцији за новинаре у среду да ће Данска ускоро достићи „испитну праксу“ већу од Јужне Кореје. Данска је до сада тестирала око 1800 људи на милион становника, док је према часопису Сајенс, Јужна Кореја тестирала око 5200 на милион.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *