Филмови Кинотеке бесплатно на интернету

Југословенске кинотека преко својих YouTube и Vimeo канала пустила је бесплатно одабране инсерте из богатог фонда ове институције културе, филмове које се баве историјом, етнологијом, културом. Реч је о изузетно значајним остварењима, које могу да погледају на званичној YouTube страници Кинотеке сви заинтересовани посетиоци из земље и иностранства.

У првом “пакету” од 60 клипова налазе се покретне слике које се баве историјом, етнологијом, културом. Акценат је на представљању историје Србије и Југославије, некадашњег живота, изгледа градова, живота обичних људи на овим просторима, а ту су и важне историјске личности и догађаји.

За сада су то документарни материјали из периода до 1945. године, на које Југословенска кинотека има право. Страница ће бити допуњавана а садржај ће се проширивати новим прилозима и инсертима из богате ризнице Архива кинотеке на сваких месец дана.

Често ће и актуелни догађаји бити инспиратор за то које ће се покретне слике из фондова Кинотеке постављати на званичну Јутјуб страницу Кинотеке. Инсерти трају до пет минута, а сваки прати кратки текстуални опис или идентификација на српском и на енглеском језику.

Завршетак Првог светског рата обележен је различитим програмима, а филмови из фонда Југословенске кинотеке који сведоче о тим бурним и славним данима доступни су свим заинтересованим гледаоцима на веб платформи European Film Gateway, као и на званичном Vimeo профилу Југословнеске кинотеке. Међу документараца међу су „Солунски процес“ (1917), „Улазак српске војске у Скопје“ (1918), „Прослава пробоја Солунског фронта“ (1928)…

Такође се могу видети касније снимани документарни филмови „Церска битка“ и „Колубарска битка“ у режији Светозара Павловића, „Марш смрти“ Миомира Стаменковића и други, али и дугометражни играни филмови на тему Првог светског рата као што су „С вером у Бога“ Михајла Поповића и чувени „Марш на Дрину“ Жике Митровића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *