„Теслин народ“ кандидат за Оскара

Документарни филм “Теслин Народ” о знаменитим Србима, који су градили Америку, квалификовао се за престижну награду Америчке филмске академије “Оскар” за дугометражни документарни филм.

Ово изузетно вредно дело по сценарију Марка Лопушине, а на идеју Николе Лончара из Филаделфије, режирао је Жељко Мирковић из Ниша у копродукцији “Оптимистик филма” и Радио Телевизије Србије. Филм је имао премијерно приказивање у октобру прошле године у Београду а затим је приказиван у Њујорку, Лос Анђелесу, Питсбургу, Бостону, Мајамију, Пертсону и Њу Џерсију.

Резултат слика за жељко мирковић
Аутор филма: Жељко Мирковић

Најављено је приказивање и у Вашингтону, Чикагу. Филаделфији, Сан Франциску и другим америчким градовима, а велико велико интересовање за филм постоји у Канади, Аустралији и широм Европе. До сада је филм уврштен у архиве водећих светских институција као што су: библиотеке Конгреса САД у Вашингтону, универзитета Харрвард, Колумбија, Јејл, Охајо, Њујорк, Националне библиотеке Русије у Санкт Петербургу, Александријске библиотеке у Египту, библиотеке Оксфорд, Британске библиотеке…

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања на америчко тло Ђорђа Шагића (Џорџа Фишера) пре више од два века до данашњих дана. Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, предствљају се и троструки добитник Пулицерове награде Волт Богданич, Гордана Вуњак Новаковић, једина жена члан Њујоршке Академије наука, српски инжењери творци “Аполо” програма, легендарни Осковци Карл Малден, Стив Тешић, Питер Богдановић и многи други чије је име уткано у историју САД. Укупно њих 70, који су својим радом и достугнућима оставили снажан печат у историји Сједињених Америчких Држава! О многима од њих опширно је писао и портал „Тамо далеко“ у оквиру серијала Српска заједница у Америци, који је реализован уз финасијску подрђку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

-Зашто “Теслин народ”? “Теслин народ” симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. “Теслин народ” је симбол који не тражи географско објашњење. “Теслин народ” се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају – рекао је Жељко Марковић одговарајући на питање зашто је за филм одабрао баш овај назив.

Жељко Мирковић, редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медија у САД-у. Власник је продуцентске куће Оптимистик. Завршио Академију Уметности у Београду и Мастер студије у медијима у Великој Британији, а тренутно привди крају докторске студије на ФМК Београд. За своје филмове освојио је 54 интернационалне награде, а документарни филм „Други сусрет“, био је званични кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2014. Аутор је и документарних филмова “ Обећање”, ”Светислав Пешић, Више од тренера”, ”Лајко Феликс – У потрази за собом” , ”Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест”, ”Оженићу цело село”, ”21. Секунд”, ”Мухарем, Музика очи живота”…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *