Спасили једномесечну бебу из зграде у пламену

Храброшћу и пожртвованошћу полицајаца Александра Церовине и Бобана Јоловића спасен је живот једномјесечне бебе, из зграде у којој је горио стан у Хиландарској улици у Источном Сарајеву.

Храбри полицајци нису ни на секунд размишљали о свом животу када су сазнали да се на истом спрату, гдје је горио стан, налази и мајка с бебом.

Јоловић је полицајац у Полицијској станици Источно Ново Сарајево, а Церовина је вођа сектора у истој станици. У разговору за Српскаинфо, Церовина је појаснио како су спасавали животе из зграде у пламену, али и какав је осјећај када погледате бебу након што је изнесете из стана пуног дима.

–Били смо јуче у патроли када смо око 15.30 добили дојаву да гори стан у Хиландарској улици. Чим смо стигли видјели смо да из стана на трећем спрату избија густи и црни дим. Kренули смо према улазу у зграду и већ у хаустору се осјетио јак смрад од ватре и већ је ту било тешко дисати од дима – прича Церовина.

Kаже да су управо у хаустору срели станаре из тог стана, а који су им рекли да су сви изашли на вријеме и да нико није остао у пожару.

–Одмах нам је било лакше и колега и ја смо одлучили да уђемо у зграду како би евакуисали станаре. Чим смо ушли у зграду, схватили смо да зграда има плинске инсталације. Морали само обити ормарић како би заврнули вентиле и тако спријечили још већу трагедију – каже наш саговорник.

Додаје да су затим ишли од стана до стана и лупали на врата како би сви напустили зграду.

–Стање у згради је било ужасно. Није се могло дисати од тима, све је било црно. Ми смо морали стављати руке и кошуље преко уста како би могли дисати. Kада само се попели на трећи спрат, на стану у којем је био пожар била су отворена врата и огромне количине дима су излазиле из стана. Утврдили смо да никога нема унутра – прича он.

Церовина каже да су затим покуцали на врата поред стана који је горио и да тада настаје права драма. Жена која им је отворила врата била је у шоку и само је понављала „беба, беба“.

–Одмах сам ушао у њихов стан, који је такође био пун дима. Мајка је била у потпуном шоку и када сам је питао “гдје је дијете” ништа није говорила. Ушао у сам у собу и затекао једномјесечну бебу, ставио сам је у носиљку и затражио од те жене да ми да неку деку како бих је покрио. Међутим, она није реаговала – препричава Церовина за Српскаинфо.

Kаже да је затим са кревеца узео деку и умотао цијелу носиљку, како беба не би удисала дим.

–Чим сам је умотао узео сам носиљку и кренуо према излазу. Жени сам рекао да само узме јакну и да крене за мном, те да затвори врата да више не улази дим. Међутим, до ње као да нису допирале моје ријечи – истиче храбри полицајац.

Он је потом с бебом у рукама стрчао низ степенице, али онда се дешава необична ситуација.

Бебина мајка је тада примјетила да нема дјетета у кући и почела је панично да је тражи. Ја сам се поново попео до ње и рекао да је беба са мном и да што прије изађе испред зграде – препричава Церовина.

Истиче да је тај тренутак када су изашли испред зграде, и када је склонуо деку са носиљке и угледао бебу, оно што ће обиљежити његов живот и оно због чега ради овај посао.

–Kада сам скинуо деку и видио да ме беба гледа и маше рукицама према мени, то је оно нешто што пробуди емоције у човјеку. Тај поглед бебе је највећа награда коју могу добити, ништа друго у животу човјеку не треба. Ништа те не може ни учинити срећнијим него кад знаш да си спасао један живот – у даху прича Церовина.

Према његовим ријечима, ни ту није био крај херојским подухватима њега и колеге Јоловића.

–Kолега је отишао до трећег стана на том спрату и у њему је затекао слијепу жену и њену мајку, која је јако стара. Оне такође од дима и шока нису могле изаћи из стана. Јоловић их је безбједно извео из зграде. У том тренутку су дошли и ватрогасци и њима смо помагали у развлачењу ватрогасних цријева и гашењу – истиче Церовина и додаје да, на срећу, у овом пожару није било жртава.

Извор: Српска инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *