Тамо далеко у париском метроу

Тамо далеко је, вероватно, најпознатија српска, родољубна песма. Написана је у знак сећања на војнике који су учествовали у Првом светском рату, и који су повлачећи се преко Албаније, стигли ,,тамо далеко” до Солуна.

Аутор песме је војник и уметник Ђорђе Маринковић, пореклом из околине Кладова. Након рата, велики успех са песмом остварио је и у иностранству, нарочито у Француској. Песма је преведена на неколико језика. Маринковић је мучио муку са ауторским правима, јер је неколико људи такође тврдило да су баш они аутори песме. Двадесетих година прошлог века, Маринковић је званично добио ауторска права у Француској.

Тамо далеко се слушала и у Титовој Југославији, премда са дозом предострожности. Најчешће је изводе тамбурашки и трубачки оркестри. О песми постоји доста легенди и занимљивости. У Србији се ова песма учи још од малих ногу, почевши од музичног образовања у основним школама.

Постоји прича и да је наш велики научник Никола Тесла, сахрањен уз звуке песме Тамо далеко, по сопственој жељи. Један украјински уметник који има званичну дозволу да свира и увесељава путнике париског метроа, на једној од најпрометнијих метро станица у Паризу (Republique), одсвирао је и отпрвао ову чувену песму која све оставља без даха. Уживајте:

Извор: Сви Срби у Паризу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *