Slavna zastava ponovo u valjevskom muzeju

Слика може припадати 1 особа и активности у природиU ponedeqak 15. februara, na Dan državnosti Republike Srbije u valjevskom muzeju biće izložena i zastava slavnog Petog pešadijskog puka Drinske divizije iz Prvog svetskog rata, koja je prema istraživanja dr Bojana Dimitrijevića, tokom Drugog svetskog rata bila u posedu Valjevskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO).

Ovu zanimljivu vest sa svojim prijateljima na Fejsbuku podelio je Vladimir Krivosejev, kustos istoričar u Narodnom muzeju u Valjevu i pojasnio kako se ponovo ova ratna zastava pojavila u Valjevu:

„Tamo negde pre 1960. godine, kada je Narodni muzej Valjevo otvarao stalnu postavku o NOR-u i revoluciji, dobio je od bezbednosnih organa puno raznih predmeta koji su posle rata bili zaplenjeni od „narodnih neprijatelja“. Medju njima je bila i jedna zastava (pukovska, vojske Kraljevine Jugoslavije) koja je predata i zavedena kao „četnička zastava“. Naravno, tako nešto decenijama nije bilo nigde izlagano i čamilo je uvijeno u papirni omotač u ormanu u depou. Sve do 2004. godine.

Te godine je, po dogovoru sa Ministarstvom kulture zastava reversom predata povereniku Ministarstva, i odneta da bude privremeno izložena na Ravnoj Gori. I posle toga joj se gubi svaki trag. Sva nastojanja da se dodje do nje su bila uzaludna. Svaljivanje krivice sa jednih na druge. A onda, posle 5 godina javlja se onaj poverenik, i donosi zastavu (a uz nju i flašu viskija).

Слика може припадати једна или више особа, people standing и активности у природиŠta je bilo u pitanju? Iako je bilo predvidjeno da zastava na Ravnoj Gori ostane više meseci, poverenik je još tokom sabora procenio da način na koji je ona tamo izložena ne garantuje njenu sigurnost. I već sutradan ju je skinuo, i sakrio na sigurno mesto. Toliko dobro ju je sakrio da je i sam zaboravio gde (moguće da pomenuti viski ima veze sa tima). I posle 5 godina, otvorio je neki kofer sa nekim knjigama, i u njemu se pojavila zastava.

Na Dan državnosti, stalna postavka Narodnog muzeja Valjevo će biti dopunjena novim segmentom: „Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu“. I na njoj će svoje mesto imati i ova zastava“, napisao je Krivosejev i pozvao zainteresovane da posete izložbu u Narodnom muzeju u Valjevu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *