Изложба осам векова СПЦ широм Америке

Изложба 800 година СПЦ је заједнички пројекат Марка Кентере и Маринка Лугоње, тј. агенције Типон из Београда и Удружења за његовање традиције и културе Ваљевског краја, којом, после ”Тамо Далеко 1918-2018” и обележавања 100 година Велике победе српске војске у Првом светском рату, ова два аутора и две установе дају свој допринос прослави великог јубилеја нашег народа.

У сарадњи са помесним Епархијма СПЦ и њиховим канцеларијама за веронауку, изложба се развија уз аутентични визуелно литерарни приказ. Изложба ће до краја следеће године бити представљана и у другим епархијама СПЦ, обзиром на свевременост и значај теме, а планира се и брошура са приказаним темама као помоћно наставно средство основцима и средњошколцима у Србији и другим земљама где Срби имају своје школе.

Изложба је кренула на свој пут по САД 22. новембра од конзулата Србије у Њујорку. Текстови и визуелни детаљи на овој изложби су плод блиске сарадње са Канцеларијом за веронауку Епархије источноамеричке. Поред најзначајнијих догађаја који су обележили време добијања аутокефалности, представљени су фрагменти из успостављања СПЦ у САД и њене мисије, која је своју судбину делила са својим исељеним народом и матицом кроз бурне историјске догађаје.

Аутори су захвални на благослову владици Иринеју, оцу Јовану Аничићу на изванредној сарадњи и подршци овом заједничком пројекту. Типон из Београда и Удружења за његовање традиције и културе Ваљевског краја у континуитету показују посвећеност његовању традиције и историјског памћења српског народа.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *