„Тамо далеко“ о српском херојству

Изложбу „Тамо далеко: 1918-2018“ , којом се обележава стогодишњица победе Србије у Првом светском рату, коју су припремили Ваљевци Маринко Лугоња и Марко Кентера, видеће и српска дијаспора у Америци. Ово својеврсно и аутентично сведочанство о јунаштву српске војске у Великом рату, биће приказано у „Малим новинама“ у Вашингтону 26. јула ове године у сарадњи са Уредом верског васпитања Источне епархије Српске православне цркве и непрофитне организације „Арт иксчеинџ“, а тога дана на Белој кући завиориће се и српска застава.

КАДАР ЗА ИСТОРИЈУ: Мали ратник и новине

-Тема изложбе није нужно феномен рата. Тема је људско биће, ратник, Србин који се бори у Великом рату и побеђује. Изабрано сведочење, чињенице од интереса, анегдоте, говори, песме, цитати и фотографије, које смо сакупили у алманаху „Мале новине“, обогаћене су и колажом аутентичних сцена из Великог рата. Просечном гледаоцу, изложба ће изазвати дух ових прошлих времена и већина гледалаца ће се први пут упознати са чињеницама које су у многим погледима јединствене и необичне – у најави ове визуелно-књижевне изложбе написао је Марко Лугоња.

За текстове у „Малим новинама“ коришћени су радови Удружења носилаца медаља додељених у знак повлачења српске војске преко Албаније, „Слунски фронт ратници говоре“ Антонија Ђурића и „Ратни албум“ Андреа Поповића, који представљају класичну литературу на тему и извор аутентичног сведочења о овом славном и епском добу. 

ХЕРОЈ НАД ХЕРОЈИМА: Михаило Маџаревић

Изложба нема академске или научне тежње, али се труди да оживи дух славе. Аутори су пажљиво одабрали садржај који је заснован на хронологији релевантних догађаја и исказу преживелих ратника. Текстуални делови изложбе су на српском језику, али гледаоци су у могућности да приступе преводу на енглески тако што скенирају одговарајући код својим мобилним тлефонима. Изложбу прати каталог, штампани узорак годишњег алманаха и интернет презентација, са изузетно занимљивим информацијама које нажалост нису нашле места у српским уџбеницима.

-Желимо да их предочимо јавности, да бисмо допринели сећању на наше претке – каже Маринко Лугоња, председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја. – Хуманост коју су показали српски војници у Великом рату, пожртвовање за отаџбину и породицу, потврдили су снагу народа. Био је то најславнији период нашег постојања.

СВЕДОЧАНСТВО: Станице „Малих новина“

Део изложбе посвећен је хоројским повизима српских војника из тог периода, а у вези са Ваљевом. Meђу њима је и прича о Михаилу Маџаревићу, који је због многобројних подвига и храбрости био жива легенда српске војске. У току борби на Солунском фронту, током битке на Кајмакчалану, догодио се најблиставији тренутак његове војничке каријере – освајање највишег врха, Кучковог камена. За ту акцију престолонаследник Александар Карађорђевић и француски генерал Морис Сарај наградили су га својим одликовањима – Орденом Карађорђеве звезде и Орденом Легије части. Марко Лугоња подсећа да је више од 400 Ваљеваца на грудима понело Карађорђеву звезду са мачевима, као највеће ратно одликовање Краљевине Србије. Колубарска битка и српски војник тог времена проучавају се на свим високим војним академијама. Изложба „Малих новина“ поред Вашингтона требало би да буде организована и Чикагу.

 

Овај текст део је пројекта о српској заједници у Америци који је помогла Управа за сарадњу с дијспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *