Gejts nas plaši pandemijom smrtonosnijom od korone

Bil Gejts, jedan od najbogatijih ljudi sveta i osnivač Majkrosofta, učestvovao je na samitu Tajm 100 u Njujorku, gde je rekao kako je kovid dao priliku svetu da se pripremi za buduće pandemije, naročito za one koje bi dovele do velike destabilizacije društva.

Zvaničan broj umrlih od kovida u svetu iznosi oko 6.3 miliona, a stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći. Svetska zdravstvena organizacija procenila je da je bilo oko 14.9 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom u 2020. i 2021. godini. Gejts je upozorio da ne treba računati na sreću tokom sledeće pandemije.

“Ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, od na primer pet posto, to bi mogao biti kraj društva. Šansa da se dogodi još jedna pandemija u idućih 20 godina veća je od 50 posto”, rekao je Gejts za Tajm tokom samita.

Gejts je dodao kako bi samo u sklopu preventivnih mera i pripreme za sledeću pandemiju trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na svetskom nivou. Osnivač Majkrosofta je pozvao svetske lidere da oforme globalni tim od oko 3000 stručnjaka za zarazne bolesti.

“Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovečanstvu da bezbolnije i lakše prebrodi razorne pandemije”, kazao je.

Ideju udruženih naučnika Gejts je nazvao “Global Epidemic Response and Mobilization” i rekao je kako bi njom vodila Svetska zdravstvena organizacija. Kako kaže, jedna od glavnih uloga udruženih naučnika bila bi obaveza izvođenja vežbi izbijanja epidemije u pojedinim državama kako bi se proverilo koliko su pripremljene.

Iduća pandemija mogla bi da imati znatno veću stopu smrtnosti od kovida 19, smatra Gejts.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *