Патријарх Порфирије, необјављени интервју из 2012.

У току снимања телевизијске документарне серије о православној хришћанској култури, Константиново наслеђе, коју је 2011. покренуо владика Јован (Пурић) а у продукцији Епархије нишке и Академије СПЦ за уметност и консервацију, снимљен је и овај разговор.

Делови разговора са тадашњим викарним Епископом јегарским и настојатељем Манастира Ковиљ, а садашњим Патријархом српским Порфиријем, коришћени су у серији.

Први пут овај разговор на важне и вечне црквене теме објављујемо у целини. Разговор водио аутор серије тадашњи ђакон, сада свештеник Ненад Илић, стоји у опису видеа на Јутјубу.

„Пре равно десет година почели смо са снимањем документарне серије о православној хришћанској култури „Константиново наслеђе“. Покретач је био владика Јован (Пурић), продукција Епархија нишка и Академија СПЦ за уметност и консервацију. Ја аутор. Бројни сјајни сарадници.

У оквиру снимања урадили смо и овај разговор са тадашњим викарним Еписком јегарским и игуманом Манастира Ковиљ, садашњим Патријархом српским Порфиријем. Делове разговора искористили смо у серији.

Пошто је разговор био заиста репрезентативан, прави црквени, све сам гледао кад ћемо да монтирамо посебну емисију само са владиком Порфиријем. И наравно, како то бива, одлажеш, увек има нешто што мора да се уради.

Ево сад, поводом његовог избора за Патријарха српског, а у време припрема за почетак овогодишњег Великог поста, нашао сам време да спакујем и поставим у целини овај заиста инспиративан и користан интервју.

Ретко кад не мораш уопште да интервенишеш, нешто да додајеш. Као да је све ово уживо, иако пре десет година.

Такорећи – једна ретро премијера. Само за вас!“, објавио је синоћ на свом Фејбук профилу свештеник Ненад Илић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *