Свети Јаков Тумански жртва комуниста

Српска православна црква 8. августа по јулијанском, а 21. августа по грегоријанском календару прославља Св. Јакова Туманског Исцелитеља, кога су на свиреп начин убили комунисти.
Рођен је као Радоје Арсовић 1894. у селу Кушићи код Ивањице, родном крају ђенерала Драже Михајловића. По образовању био је доктор филозофије и права.
Године 1929. именован је за амбасадора Југославије у Паризу. Свети Владика Николај био му је духовник и замонашио га у манастиру Жичи 30-их година 19. века.
У току Другог светског рата био је монах у манастиру Љубостињи и велики мисионар СПЦ. У Великој Дренови комунистичке власти ухапсиле су га 1945. године подвргле тортури са намером да се одрекне „конзервативних религиозних уверења“.
Године 1946, из Београда је донео 8.000 примерака „Оченаша“ и разделио их путницима на железничкој станици у Пожаревцу. Комунисти су га због тога ухапсили на путу између Пожаревца и Раброва и бесомучно тукли, а од последица тог напада умро је у селу Рабровув после шест дана.
Мошти су му пронађене 2014. године и чувају се у манастиру Тумане где многе болесне исцељују и разна чуда пројављују онима који му се поклоне и моле.
Текст: Ненад Андрић, свештеник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *