Sve blagodeti paradajza

Paradajz je poseban u svakom pogledu, a nakon što pročitate ovih 12 zanimljivih činjenica, paradajz ćete zavoleti još više! Prvi paradajz u Evropi bio je žute boje i zato su ga nazivali „pomo d’oro“, što u prevodu znači „zlatna jabuka“.

Слика може припадати парадајз и напољуU početku je paradajz bio deo prehrane siromašnog italijanskog stanovništva ipak to se menja u 18. veku kada su Italijani odlučili malo da nadograde skromne obroke sa hlebom i ga napunili paradajzom.Najpoznatija pica Margerita nastala je u 19. veku kada je kraljica Margerita di Savoja posetila Napulj.

Pica majstor Rafaele Espozito pripremio joj je svoj specijalitet i obogatio ga paradajzom, svežim bosiljkom i mocarelom.Prema Ginesovom rekordu najteži paradajz na svetu je težak gotovo 4 kg (3.906 kg). Uzgojio ga je Amerikanac Dan Suterland, a neverovatan rekord zabležen 30. avgusta 2016.

Paradajz ne čuvajte u frižideru jer niska temperatura negativno utiče na njegovu teksturu koja postaje brašnasta, a ukus slabi. Radije ga čuvajte na sobnoj temperaturi jer sazrevanjem se pojačava ukus paradajza tako da je još ukusniji. Paradajz ubrzano gubi vitamin C na sunčevom svetlu, čak i kada prodire kroz prozor – zato ih čuvajte na tamnijem mestu.Preporučena dnevna doza vitamina C za prosečnu odraslu osobu je oko 75 mg. 100 g paradajza sadrži oko 20 mg vitamina C tako da obavezno uvrstite nekoliko paradajza u svoj jelovnik.

Слика може припадати парадајз и напољуNajvredniji sastojak u paradajzu je likopen koji je najsnažniji antioksidant za ljudski organizam. Njegova uloga je da deaktivira slobodne radikale koji mogu štetno uticati na stanice našeg organizma. Paradajz ga sadrži najviše, a njegova apsorpcija još je snažni. Paradajz je poseban u svakom pogledu, a nakon što pročitate ovih 12 zanimljivih činjenica, paradajz ćete zavoleti još više!Paradajz ima najviše komponenti umamija.

Umami je japanska reč koja u doslovnom prevodu znači „prijatan ukus”. Umami predstavlja peti ukus uz slatko, slano, gorko i ljuto, a deluje zajedno sa ostalim ukusima pa ga nismo toliko svesni. On je zapravo pojačivač ukusa kojeg teško ili uopšte ne identifikujemo.28. juna 1820. godine bio je dan kada je srušeno popularno verovanje da je paradajz otrovan. Američki pukovParadajz ima najviše komponenti umamija. Umami je japanska reč koja u doslovnom prevodu znači „prijatan ukus”.

Umami predstavlja peti ukus uz slatko, slano, gorko i ljuto, a deluje zajedno sa ostalim ukusima pa ga nismo toliko svesni. On je zapravo pojačivač ukusa kojeg teško ili uopšte ne identifikujemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *